Afghan kidnappade och rånade kvinna – slipper utvisning

Mitt på dagen ringde det på dörren hemma hos svenska Camilla i Bagarmossen utanför Stockholm. Hon öppnade i tron att det var hennes lunchdejt. Det var det inte. Där stod i stället brottsdömde Kamran från Afghanistan och ytterligare en brottsling som omedelbart trängde sig sig in i bostaden där de sedan höll Camilla fången och fastbunden i timmar medan de rånade och hotade henne.

Det var den 28 februari i år som Camilla fick minst sagt oönskat hembesök av Kamran Abdal Momini, 31-årig migrant från Afghanistan och flerfaldigt dömd för brott i Sverige tidigare. Med sig hade han en kumpan som polisen inte lyckats identifiera och vars identitet Kamran vägrat uppge.

Brottsduon trängde sig in i lägenheten, överföll och band fast Camilla och ägnade sedan timmar åt att länsa bostaden på värdeföremål och hennes bankkonto på pengar. Underhot avtvingades hon sitt personnummer och kod till bank-ID.

När Camilla försökte få tag i sin mobiltelefon för att larma polisen utsatte Kamran och kumpanen henne för våld genom bland annat strypgrepp. Hon bands hårdare med buntband och silvertejp och fick en kniv mot huden tillsammans med en fråga på engelska om hon ville att han skulle skära upp henne.

Efter tre timmar lämnade männen till sist bostaden med vad de hittat. De hade då också fört över cirka 15 000 kronor från Camillas konto och tagit flera lån i hennes namn på sammanlagt 200 000 kronor. Man avslutade besöket med att hota Camilla med död eller våld om hon anmälde vad hon råkat ut för för polisen.

Polisen lyckades med DNA binda Hamran vid brottet eftersom han på grund av tidigare brottslighet och domar finns i register. Kumpanen har man däremot inte lyckats identifiera och Hamran har vägrat uppge den personens namn.

Slipper utvisning

Kamran ställdes inför rätta vid Södertörns tingsrätt där han den 19 juli dömdes för människorov, rån, utpressning och övergrepp i rättssak. Påföljden blev fängelse i 4 år och 8 månader (3 år och 1 månad efter avdragen straffrabatt). han får också räkna av den tid han suttit häktad.

Åklagaren hade även yrkat på utvisning men tingsrätten tyckte annorlunda och avslog yrkandet. Möjligheterna att utvisa kriminella utlänningar stärktes den 1 juli i år. Men eftersom brotten begick i februari är lagskärpningen inte tillämplig.

Utvisning är möjlig också enligt tidigare lagstiftning för de brott Kamran begått. Men då han har vistats längre än fyra år i Sverige ska enligt den gamla lagtexten ”synnerliga skäl” föreligga.

Det tycker Södertörns tingsrätt inte att det gör i det aktuella fallet, trots att Kamran under sin tid i Sverige har begått brott och har domar på sig sedan tidigare. Eftersom han inte hela tiden har levt på bidrag utan kortare perioden haft arbete och då han gått i gymnasiet i Sverige och lärt sig svenska menar domstolen att han ska anses ha sådan anknytning till det svenska samhället att den vågskålen väger tyngre.

Ytterligare skäl för att Kamran ska få stanna menar tingsrätten är att han påstår sig inte ha några släktingar kvar i Afghanistan men flera sådana i Sverige. Han har också en son här som han dock inte träffar men eftersom han på papperet tillsammans med mamman har gemensam vårdnad om barnet ska det ändå anses som i hans favör.

Sänkt skadestånd

Domen överklagades till Svea hovrätt. Camilla hade yrkat att Kamran skulle utvisas på livstid och att skadeståndet skulle höjas till den nivå hon begärt. Kamran hade å sin sida yrkat att han skulle frikännas helt eftersom han trots DNA-bevisning nekar till att ha begått brotten.

Hovrätten fattade beslut den 16 september. Beslutet innebär att tingsrättens dom fastställs i alla delar. Det blir ingen skärpt frihetsberövande påföljd, inget högre skadestånd och ingen utvisning. Om två och ett halvt år är Kamran åter en fri man och kan återgå till sitt kriminella leverne i Sverige.

Tidigare brottslighet

Kamran folkbokfördes i Sverige den 26 februari 2008 och är här tidigare dömd för bland annat ett stort antal bedrägerier. Han har även stora ekonomiska fordringar på sig från flera kreditgivare och privatpersoner till vilka han inte betalat tillbaka lånade pengar. Vidar har han underlåtit att betala utdömda skadestånd till flera personer och dömts för detta.

Bedrägerierna innefattar bland annat ett upplägg där han låtsats ha en lägenhet att hyra ut i andra hand där han lurat flera personer att betala förskottshyra och deposition. Svenska domstolar har även tidigare valt att se milt på Kamrans brottslighet. De tidigare påföljderna har stannat vid skyddstillsyn.

Domen kan laddas ned och läsas i sin helhet HÄR.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mats Dagerlind

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.