På onsdagen dömdes en 21-årig migrant för grovt våld mot tjänsteman efter att ha knivhuggit en polisman i Göteborg. Men trots att gärningsmannen enbart är afghansk medborgare har åklagaren inte yrkat på utvisning. När Göteborgs tingsrätt beslutade om påföljd slog man även fast att afghanen ska ha straffrabatt.

Det var den 19 december 2020 som polisen larmades till Exportgatan på Hisingen där det pågick ett fullskaligt slagsmål mellan flera personer som hade varit på en fest.

LÄS ÄVEN: Erbjöd afghan jobb – blev brutalt knivhuggen

I samband med att poliser ingrep för att få ordning på situationen har 21-årige Matin Nouri gått till knivattack mot en polisman. Polisen fördes till sjukhus för operation och där konstaterade läkarna skador på på hud, fettväv, senor, muskulatur, en pulsåder och en nerv.

Polismannens blod på brottsplatsen. Foto: Polisen

Folkbokfördes 2016

Samnytt kan berätta att gärningsmannen är Matin Nouri som enligt egen utsago är 21 år gammal och skriven i Mjölby. Han folkbokfördes i Sverige 2016 och är medborgare i Afghanistan. Sedan invandringen har han dömts för skadegörelse, narkotikabrott och olovlig körning.

Det framgår av handlingar från förvaltningsrätten i Malmö att Nouri ”har haft en återkommande hög skolfrånvaro under flera års tid. Trots insatser, samtal och både muntliga samt skriftliga varningar har skol- frånvaron dock fortsatt vara orimligt hög.”

Matin Nouri Foto: Polisen

Gammelmedia mörkar

När Göteborgs-Posten uppmärksammar domen (2022-05-04) står det ingenting om att gärningsmannen är afghansk medborgare. Både statstelevisonen och statsradion har valt att överhuvudtaget inte uppmärksamma domen.

Ingen utvisning – får straffrabatt

Kammaråklagare Lovisa Hellqvist har aldrig yrkat på utvisning för den afghanske medborgaren. Detta trots att Migrationsverket har meddelat att utvisningar till Afghanistan enbart har stoppats tills vidare.

På onsdagen meddelade en enig tingsrätt med rådman Lovisa Rova i spetsen att Matin Nouri döms för grovt våld mot tjänsteman och ett narkotikabrott till fängelse i ett och ett halvt år.

I domen skriver rätten att straffvärdet uppgår till två års fängelse men att man beaktar att Nouri ”var 20 år vid gärningen”.

Den polisman som knivhöggs har fått bestående men i form av rörelsenedsättning i ena handen. Han erhåller ett skadestånd på 39 816 kronor.

LÄS ÄVEN: Talibanerna: Ni kan skicka hem afghanerna