Afghan våldtog 92-årig kvinna på äldreboende
Foto: Snappygoat/Faksimil Facebook

Den 20-årige afghanen arbetade som undersköterska och utnyttjade enligt domen sin ställning och förtroende på ett särskilt slugt sätt.

Den 92-åriga kvinnan bodde på norska Alta Omsorgssenter där hon utsattes för övergreppet natten till den 8 maj i fjol. Trots att både hans sperma och DNA hittats på kvinnan har han konsekvent nekat till brott.

Under våldtäkten var kvinnan försvarslös och helt oförmögen att försvara sig, konstaterade åklagare Trude Kvanli under rättegången i Vestre Finnmarks tingsrätt.

Offret har ett totalt vårdbehov och kan knappt röra kroppen, således kunde hon inte göra något som helst motstånd. Hon var vaken och rädd under övergreppet, vilket hon berättat för en annan vårdanställd. Det var också kollegan som såg afghanen i kvinnans säng.

Direkt efter upptäckten ska afghanen har försökt släta över situationen, börjat röra vid kollegans skägg och sagt ”bror, min bror” och uppmanat till att inte avslöja för någon att han inte haft byxorna på sig medan han låg i kvinnans säng mellan hennes ben.

Traumatisk uppväxt

Under rättegången hette det att mannen haft en traumatisk uppväxt i Afghanistan där hans far och farbror dödades av talibanerna. Han kom till Norge 2015 och fick permanent uppehållstillstånd. Fem år senare åkte han till Pakistan och gifte sig.

Afghanen döms till fyra och ett halvt års fängelse samt 175 000 norska kronor i skadestånd.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Andreas Nilsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Stötta Samnytt
Etablissemanget försöker strypa vår ekonomi. Vill du fortsätta läsa Samnytt?
Bli då prenumerant för endast 19 kronor första månaden!