Afghanen som mördade Jonas mamma slipper straff: ”Brottslingarna står över lagen”
Jonas mamma Anna-Lena Lernhede mördades i Kungälv i maj förra året. Foto: Arkiv/Privat

Den afghanske man som knivmördade Anna-Lena Lernhede i Kungälv i maj förra året slipper straff. Anledningen är att gärningsmannen hävdar att han är under 15 år, och att åklagaren inte lyckats bevisa att den uppgivna åldern inte stämmer.
– Jag fattar inte hur det kan gå till så, säger Anna-Lenas son Jonas till Samnytt.

Natten till söndagen den 10 maj förra året är den 56-åriga sjuksköterskan Anna-Lena Lernhede på väg hem från en kompis i Kungälv. När hon passerar över en gångbro möter hon en ung knivbeväpnad man.

– En okänd man hotade kvinnan och försökte komma över hennes mobiltelefon. När hon försökte värja sig blev hon knivskuren. Hon är allvarligt skadad, berättar polisens presstalesman Christer Fuxborg dagen efter dådet.

Knivhuggen tar i hjärtat. Anna-Lena vårda på sjukhus i tolv dagar innan hon till slut avlider av sina svåra skador.

Tolvårig asylsökande

När Anna-Lenas mördare grips av polisen uppstår nästa problem för rättsväsendet. Gärningsmannen är nämligen inte svensk, och han påstås vara endast tolv år gammal. Han är alltså inte straffmyndig.

Att gärningsmannen är under femton år är något som ifrågasätts, och en utredning inleds för att försöka fastställa hans riktiga ålder. Några veckor efter mordet skrivs gärningsmannens ålder upp till 16 år. Men bara tillfälligt. Han blir inlåst på ett så kallat SIS-hem i avvaktan på fortsatt utredning.

Kammaråklagare Thomas Willén vid Göteborgs åklagarkammare säger till Göteborgsposten att han inte tror på gärningsmannens uppgivna ålder.

– Jag vill inte gå in på några detaljer men det är flera olika omständigheter, anger han som skäl för det.

Ingen rättegång

Åldersutredningen fortsätter, och den kommer att ta nästan ett helt år. Först i mars i år är den klar. Åklagarmyndigheten publicerar då ett pressmeddelande om att utredningen ”inte med tillräcklig styrka kunnat visas att den misstänkte vid gärningen var straffmyndig”.

– Ärendet belyser problematiken med om en person i samband med en asylprocess fastställs en mer eller mindre godtycklig och osäker ålder. I åldersutredningen pekar vissa omständigheter för att den aktuella personen var straffmyndig vid gärningen, kommenterar åklagaren Thomas Willén.

– Den rättsmedicinska undersökningen indikerar dock att det är mer sannolikt att han vid gärningen inte var straffmyndig än motsatsen.

Den unge mördaren slipper därför rättegång. Istället görs en så kallad LUL-31-utredning (lagen om unga lagöverträdare).

”Sjukt besviken”

För Anna-Lenas son Jonas kommer beskedet om att hans mammas mördare slipper rättegång och straff som en chock. Han och familjen hade hoppats på en rättegång för att kunna gå vidare, något som nu inte blir av.

– Där såg man att det kunde bli ett avslut. För när polisen pratade med oss, då sade de att det skulle bli ett hårt straff. Sedan blev det ingenting, berättar han för Samnytt.

– Man blir sjukt besviken. Det borstas bort som ingenting. Det här med socialen, polisen och ingenting.

Jonas tycker att ett mord borde vara det värsta brott någon kan begå, och ifrågasätter att invandrare kommer undan straff genom att säga att de inte är straffmyndiga.

– Det är sjukt oseriöst. Jag fattar inte hur det kan gå till så, säger han och tillägger: Då står brottslingarna över lagen.

– Grova brott sade ganska öppet till mig att de vet att han är äldre, men de kan inte göra något.

Från Afghanistan

Utredningen av mordet på Anna-Lena har omgärdats av strikt sekretess. Inte ens hennes anhöriga har fått veta något om den, eller den person som mördade deras mamma. Under en normal mordutredning hade gärningsmannens identitet blivit offentlig i samband med häktning.

– Jag fick inte ut något. Det gick inte att fråga dem grejer. Det var alltid sekretess och sekretess och utländsk och sekretess. Jag kände att: Fy fan vad löjligt! säger Jonas till Samnytt.

Istället har familjen ryktesvägen fått veta vem det är polisen misstänker för brottet.

– När allt hände hörde mördarens klasskamrats mamma av sig till mig och berättade. Det här var bara hörsägen, inget hundra procent bekräftat, berättar Jonas.

– Sedan ringde de från grova brott på polisen och bekräftade att gärningsmannen var från Afghanistan, och att det var därför det dröjde innan hans namn och ålder kom fram.

Ber om ursäkt i tidningen

Men det som rört upp starkast känslor för familjen är en artikel som Kungälvsposten publicerade i samband med att åklagaren berättade att det inte blir någon rättegång. I artikeln intervjuas mördarens försvarsadvokat Katrin Jack.

– Det här var ett rån som gick fel och utfallet var inget han önskat. Han ber om ursäkt till de anhöriga, säger Katrin Jack i intervjun.

– Han har hamnat snett i livet, med droger och fel umgänge. Det här är ju en väldigt ung person och det gick snett.

Jonas tycker att artikeln är smaklös och att den bagatelliserar att afghanen faktiskt mördade någon.

– Han ber ju inte om ursäkt för att han snott våran bil. Det är så jävla oseriöst, utbrister Jonas.

Gillade du den här artikeln?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mattias Albinsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.