khawmain

Budskapet på bakgrundsbilden är svårt att misstolka: Khawari skrattar åt de hatfyllda demonstranterna från Facebook-gruppen ”Stå upp för Sverige”/Faksimil Khawaris Twitter-konto

Inrikes

Afghanledaren minns inte sitt födelsedatum: ”Jag kan glömma bort vad jag vill”

Publicerad 10/16/2017
Annons

➤ INTERVJU Samtidigt anser hon att en miljon kronor per år per person ”inte är för mycket”. Lyssna på Samhällsnytts intervju med Fatima Khawari.

Enligt Migrationsverkets beslut fick Fatima Khawari ett permanent uppehållstillstånd i Sverige på den svensk ambassaden i Irans huvudstad Teheran i december 2014. Beslutet har klassning ”K”, vilket innebär att grunden för beslutet var anknytning till hennes storebror. Det är han som var det ”ensamkommande flyktingbarnet” i den klassiska betydelsen. Resten av familjen, inklusive hans mor, bror och Fatima fick komma efter på anknytning till honom.

Enligt utlänningslagen kan endast syskon som inte är fyllda 18 år få ett uppehållstillstånd som anhöriga till en ensamkommande på det här sättet. Därför har frågan om ålder en särskilt stor vikt i sådana ärenden.

LÄS MER: AVSLÖJAR – Afghanledaren vill stå upp för svenska äldre – själv bor hon i fd äldreboende

Khawari hävdar att hon idag är 17 år gammal och född i januari 2000. På sociala medier har det dock rests frågetecken kring hennes ålder – inte minst därför att hon, enligt många bedömare, både utseende- och beteendemässigt förefaller vara äldre.

Därför har Samhällsnytt ringt henne och frågat bland annat om hennes födelsedatum. Både i Iran och i Afghanistan används persisk/iransk tideräkning. Det är därför mest naturligt att använda sig av den iranska kalendern för personer födda och uppvuxna i de länderna. Enligt den iranska tideräkningen är det 24 Mehr år 1396 idag.

Frågan om födelsedatum enligt iransk/afghansk kalender är vanlig vid Migrationsverkets utredningar om ålder på ensamkommande, just därför att personer som pratar dari och kommer från den delen av världen oftast inte är bekanta med den västerländska/gregorianska kalendern.

Fatima Khawari hävdar att hon är född i Afghanistan och uppvuxen i Iran, samt pratar dari. Men när Samhällsnytt ställer frågan när hon är född enligt den iranska kalendern, kan hon inte svara på frågan (lyssna på ett utdrag från telefonintervjun på länken nedan):

– Eh… Det är… 1379 tror jag…

1379?

– Jag glömde bort det faktiskt… Jag började tänka på 2000… i europeiska kalendern alltså..

Hur kan man glömma bort sin födelsedag?

– Det har jag gjort… Jag kan glömma bort vad jag vill!

LÄS MER: Fatima Khawari till svensk man: “Du tillhör ingenstans”

Fatima Khawari var i sin roll som talesperson för ”afghanska ensamkommande flyktingbarn” med om att lansera gruppens motto ”Vi bygger landet!” Därför ställde Samhällsnytt även frågor om vad detta innebär:

– Det handlar om att vi vill presentera oss som dem som vill bygga Sverige. Vi är unga i Sverige och vi är en del av det svenska samhället och vill fortsätta att vara det även i framtiden.

Enligt vissa uppgifter kostar uppehälle av en ”ensamkommande” i Sverige en miljon kronor per år i runda slantar. Vad anser du om det?

– Jag tror inte det är för mycket. Samtidigt hänvisas de till gatan när de fyller 18. Jag tror att det är helt galet.

Samhällsnytt noterar att endast dem som får ett avslag på sin asylansökan, det vill säga en liten grupp asylsökande, förlorar rätten till ett skattesubventionerat boende. De som får ett bifall, vilket är en majoritet av s.k. ”ensamkommande barn”, får bo i dyra HVB-hem även efter att de har fyllt 18 – i vissa fall tills de är 21 år gamla. Nyligen satsade regeringen ytterligare 390 miljoner kronor för att ”ensamkommande” inte skulle behöva flytta mellan olika kommuner.

Du säger ”Vi bygger landet”, men än så länge verkar det som att ni bara kostar en massa pengar för samhället, och ändå anser du att en miljon kronor per person per år inte är för mycket. Samtidigt dör unga människor i Sverige av kurabla cancertumörer till följd av resursbrist och för långa operationsköer. Vad skulle du vilja säga till dem som inte fick operation i tid på grund av bristande resurser i vården?

– Du får boka en tid om du vill ha svar på sådana frågor. Nu har jag inte tid tyvärr.

Samhällsnytt har sökt Fatima Khawari upprepade gånger per telefon och sms för att boka en längre intervju. Dessvärre har vi inte fått något svar.

Under en demonstration i tisdags på T-Centralen i Stockholm lovade afghanledaren att åka till Afghanistan ”senast på torsdag” som en del av en protestaktion mot utvisningar dit. Att döma av hennes aktivitet på sociala medier samt det faktum att hon är nåbar på telefon verkar det som om Khawari fortsätter att uppehålla sig i riket. Tidigare uppgav afghanledaren att hennes mål är att bli statsminister i Sverige.

Egor Putilov
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
867Ryska civila evakueras undan ukrainska attacker i Belgorod
Annons