Kiruna

15-årige mördaren, brottsoffret och mördaren Mohammad-Jawad. Foto: Polisen

Inrikes

Afghansk familj följde hederskultur och knivhögg fruns misstänkte pojkvän 99 gånger – utvisas inte

Publicerad 12/11/2020
Annons

På fredagen föll domen mot en afghansk far och hans två söner som i juli mördade en 20-årig afghan på en buss i Kiruna för att få tillbaka sin heder enligt afghansk kultur. Offret knivhöggs 99 gånger framför bussresenärer i staden. Samhällsnytt kan berätta att familjen tidigare försökt polisanmäla frun för otrohet, något som myndigheten förklarade inte är ett brott i Sverige. Familjen ville inte tro på det och försökte överlämna trosor som bevisning till polisen. Mördartrion utvisas inte med anledning av rekordsnabba medborgarskap och att fadern riskerar förföljelse.

Samhällsnytt har tidigare uppmärksammat mordet som ägde rum klockan 21.16 den 15 juli i år på en lokalbuss vid Björkplan på Österleden söder om centrala Kiruna och har sin bakgrund i ett svartsjukedrama.

LÄS ÄVEN: Polisen efter knivavrättning på buss i Kiruna: ”Ingen anledning till oro för allmänheten”

Det var 47-årige Mohammad-Jawad Ahmadi, medborgare i Afghanistan, som misstänkte att frun hade börjat träffa en 20-årig man som också har bakgrund från Afghanistan.

Brottsplatsen. Foto: Polisen

Fick alternativet att dö eller resa hem

Kvinnan har tillbakavisat uppgifterna och menar att deras kontakt enbart är arbetsrelaterad. Men det är ingenting som Mohammad-Jawad har trott på. Kammaråklagare Lindha Strömberg har inte påträffat några bevis för att kvinnan har haft en relation med offret.

Under våren har Mohammad-Jawad uttryckt sin svartsjuka genom flera mordhot mot 20-åringen som i sin tur har anmält dessa till polisen. Han har bland annat fått alternativet att mördas eller att resa tillbaka till Afghanistan.

Försökte polisanmäla frun för otrohet – visade upp trosor

Mohammad-Jawad och familjens två söner, 15 och 17 år, har också anmält 20-åringen som man påstår har trakasserat deras familj. Vid ett tillfälle har familjen besökt polisstationen i Kiruna för att upprätta en anmälan om fruns otrohet.

När familjen talade med polis och fick höra att det inte är ett brott med otrohet i Sverige ville de inte tro på polisen. Det framgår att man i samband med anmälan även har försökt att överlämna ett par kvinnotrosor som bevisning vid anmälan.

Knivhöggs 99 gånger inför bussresenärer

Därefter har Mohammad-Jawad och tonårsönerna tagit lagen i egna händer och sökt upp 20-åringen för att få upprättelse för sin heder.

Polisutredningen har visat att offret mottog åtminstone 99 skador från vasst föremål, varav omkring 40 stycken på huvudet eller i ansiktet, cirka 8 stycken på halsen och ungefär 22 stycken på bålen inklusive de yttre könsdelarna, en på den högra armen och 29 stycken på händerna.

Vittne fångar händelsen. Foto: Polisen

Lindade knivar och sten

På brottsplatsen har polisen påträffat tre knivar som gärningsmännen använt sig av. Alla tre knivar var lindande med gasbindor för att förstärka greppen. På bussen påträffade polisen även en stor sten med spår av bloddroppe.

Konverterade till kristendom vid asylansökan

I juli kunde Samhällsnytt berätta hur gärningsmännen som är medborgare i Afghanistan har mottagit flera avslag av Migrationsverket. Men trots det har familjen stannat kvar i landet och erhållit permanenta uppehållstillstånd. Tonårssönerna har även tilldelats svenskt medborgarskap på rekordtid.

Det framgår av polisförhören att hela familjen ska ha konverterat till kristendomen i samband med det avgörande skedet på asylprocessen. Men trots konverteringen präglas förhörsamtalen av kopplingar till islamisk lag.

Kvinnan som misstänktes för otrohet berättar för polisen hur afghaner ser på heder. Hon säger att kvinnor inte ska skaka hand med andra män, inte titta på män och man får inte skratta med män.

Vidare berättar hon att om man bryter hedern ska man straffas genom att bli mördad av mannens familj. Det handlar ofta om att bli stenad till döds.

Mohammad-Jawad: ”Heder är viktigt”

När polisen förhör Mohammad-Jawad berättar han hur en otrogen fru straffas med döden genom stening i hans hemland. Men det gäller även mannen som träffat frun.

Vidare informerar Mohammad-Jawad Polismyndigheten om att han uppfattar att regeln även gäller i kristendomen vilket är den religion som han nyligen konverterat till i samband med asylansökan.

Kan inte utvisas: ”Riskerar förföljelse”

Mohammad-Jawad och sönerna har nekat till mord. Den yngsta sonen som är 15 år gammal har däremot erkänt att han utdelat knivhugg men hävdar att det var i nödvärn eftersom han ska ha känt sig hotad i stuationen.

Vidare har familjen förnekat att mordet ska ha någon som helst hedersrelaterad koppling. Åklagare Lindha Strömberg har yrkat på utvisning för Mohammad-Jawad som enbart är medborgare i Afghanistan.

På fredagsförmiddagen meddelade Gällivare tingsrätt domen mot mördartrion. Mohammad-Jawad döms för mord, olaga hot och sexuellt ofredande till fängelse på livstid.

Han utvisas däremot inte till sitt hemland Afghanistan eftersom rätten är rädd att ”han i sitt hemland riskerar förföljelse på grund av sin religiösa tillhörighet och det därför inte går att verkställa ett utvisningsbeslut”.

Mohammad-Jawad.

Straffrabatter och ungdomvård

Sönerna som deltog i utdelningen av de 99 knivhuggen och är under 18 år i ålder döms efter straffrabatter till kortare påföljder i sluten ungdomsvård.

17-åringen döms till sluten ungdomsvård i fyra år.

17-åringen.

15-åringen som tog på sig allt ansvar får två år och åtta månader.

15-åringen.

Alla parter har överklagat tingsrättsdomen.

LÄS ÄVEN: Mordmisstänkta afghanerna i Kiruna skulle utvisas – stannade och fick medborgarskap

Tyckte du artikeln var intressant?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
731Senatorn till Zelenskyj: ”Ryssar dör – de bästa pengarna vi någonsin spenderat”
Annons