Polisen dröjer med ett nytt tillstånd för den afghanska demonstrationen som håller på att bli olaglig, men det verkar inte spela någon roll för deltagarna. ”En ovanlig situation”, säger polisen.

I morse har talespersonen för den pågående afghanska demonstrationen på Norra Bantorget i Stockholm, Fatemeh Khawiri, ansökt om ett nytt demonstrationstillstånd hos polisen. Det nuvarande tillståndet löper ut kl. 22 den 17 september. Gruppchefen för rättsavdelningen vid polisen i Stockholm, Björn Knutsson, skrev i ett mejlsvar till Samhällsnytt att det inte blir något beslut idag utan att ärendet kommer att hanteras på måndag.

Ansökan om tillstånd. Skärmdump: Samhällsnytt
LÄS MER: “Ensamkommande” tågade genom Stockholm

Detta innebär att demonstrationen blir olaglig efter kl. 22 på söndag. Men trots detta kommer afghanerna att stanna kvar på torget enligt deras talesperson Amir Nabizadeh, som Samhällsnytt var i kontakt med på telefon.

Nabizadeh medger att det saknas ett nytt tillstånd än så länge, men menar att demonstranterna inte demonstrerar på torget efter kl. 22 utan bara sitter:

-Vi stannar ju kvar varje kväll efter kl. 22. Polisen kommer till oss och säger att ni har inte rätt men ni sitter fortfarande. Men vi besvärar ingen, vi bara sitter. Det är inte brott att sitta i Sverige.

Liggunderlag och sovsäckar staplade på Norra Bantorget. Foto: Egor Putilov

Polisen gör dock en annan bedömning av detta eftersom de rapporterar brott mot tillståndsvillkoren varje kväll. Det finns både tält och liggunderlag där. Vad anser du om det?

-Polisen får göra vad de vill. Ibland de skriver brott. De får följa lagen.

Måste inte ni göra det också?

-Vi följer lagen också. Vi söker tillstånd. Men här i Sverige, i samhället är det mänskligt att folk sitter på gatan, demonstrerar… de måste kunna sitta någonstans under kvällen eller dagen.

LÄS MER: De “ensamkommandes” demonstration flyttar igen – polisen beviljar nytt tillstånd trots tidigare brott

Nabizadeh tror att polisen kommer att bevilja ett nytt tillstånd till demonstrationen. Han får medhåll av Björn Knutsson som tidigare sa till Samhällsnytt att ett nytt tillstånd förmodligen kommer att beviljas.

Är inte detta ett missbruk av demonstrationsrätten att ha en så lång demonstration?

-Det är en ovanlig situation.

Björn Knutsson medger att det pågår diskussioner inom polismyndigheten kring hur denna situation ska hanteras men understryker samtidigt att demonstrationsrätten väger tungt. En lösning för att undvika störningar i framkomligheten kan vara att flytta demonstrationen mellan olika platser.

Den nya ansökan utvidgar tidsramen för demonstrationen till midnatt varje dag och avser perioden den 17 september tom den 8 oktober. Samhällsnytt kommer att fortsätta bevaka demonstrationen.