forsta-svenskarna

Faksimil SVT

Inrikes

Afrikanska skådespelare spelar ursvenskar i ny SVT-satsning

Publicerad 5/31/2023
Annons

De första ursvenskarna spelas av skådespelare med afrikansk börd i Sveriges televisions nya satsning ”Historien om Sverige”. Det uppmärksammas i sociala medier.

Historien om Sverige beskrivs av det statliga mediebolaget som dess ”största historiesatsning någonsin”. Den tio timmar långa så kallade drama-dokumentären har premiär i höst och är tänkt att skildra Sveriges historia från istiden fram till våra dagar.

Tv-serien har samma namn som och påminner om Herman Lindqvists populärvetenskapliga verk i elva delar, som handlar om ungefär samma tidsperiod.

Ursvenskar spelas av afrikaner

SVT visade tidigare i veckan ett smakprov ur den nya serien. Av den framgår att de skådespelare som spelar Sveriges ursvenskar i ”Historien om Sverige” är mörkhyade afrikaner. Det är något som väcker reaktioner i sociala medier, där många undrar om statstelevisionen sprider fakta eller propaganda.

Valet av skådespelare anspelar på en hypotes om att de första människor som befolkade Skandinavien efter istiden var mörkare än dagens svenskar, en idé som i synnerhet är populär i vänsterakademiska kretsar.

Samnytt har sökt SVT:s programdirektör Eva Beckman samt Herman Lindqvist.

SVT:s marknadsdesk svarar i ett osignerat mejl till Samnytt att:

”SVT:s gestaltning grundar sig på forskarvärldens konsensus gällande hur de första svenskarna såg ut.”

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
630Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons