Afrikanskt land bötfäller kvinnor som vägrar giftermål
Unga kvinnor i Tchad. Faksimil Youtube.

Ogifta kvinnor i Tchad som säger nej till friare kommer få betala böter. De nya reglerna väntas öka barnafödandet. Det svenska biståndsorganet Sida uppger samtidigt att befolkningstillväxten i landet redan är en av de högsta i världen. Organisationen satsar också på att flyga in mer mat till befolkningen och skyller landets tillkortakommanden med att föda sin befolkning på ”klimatförändringar”.

Tchad har i dagsläget den högsta andelen barnäktenskap i världen. Trettio procent av femtonåriga flickor/kvinnor är gifta och sjuttio procent har gift sig innan de fyllt 18. I det huvudsakligen muslimska norra Tchad har nya regler nyss införts som tvingar kvinnor och flickor att betala böter om de säger nej till en friare. Böterna ligger på omkring 370 kr, en kännbar summa i det fattiga landet. Män som vägrar giftermål kommer få böta en lägre summa.

Omkring hälften av befolkningen i Tchad är muslimer och de nya reglerna som ska tillämpas i muslimska områden kan komma att bidra till att förändra den demografiska balansen i landet.

Det är oklart exakt hur många barn kvinnorna i Tchad föder. Tidningen Financial Times uppskattade 2016 att de då skaffade i snitt närmare 7 barn. Andra mer försiktiga uppskattningar pekar mot att de i dagsläget skaffar ungefär 5.5 barn, vilket dock även det är en extremt hög siffra.

Sida flyger in mat mot ”klimatförändringar”

Den svenska biståndsmyndigheten Sida bedriver biståndsarbete i Tchad. Myndigheten skriver att Tchad är ett av de länder som har ”den högsta befolkningstillväxten i världen.” Tillsammans med Oxfam, UNICEF och WFP, ”World Food Program”, arbetar Sida för att förse befolkningen i Tchad med mat. WFP flyger ut förnödenheter till 21 destinationer i Chad. År 2021 satsade Sida 93 miljoner svenska skattekronor på bistånd till Tchad.

Organisationen påstår att Tchad är ”extremt utsatt för klimatförändringar” och att i vissa delar av landet så ”stiger temperaturerna snabbare än någon annanstans i världen”. Sida skriver även att nederbörden i landet, som till hälften ligger i Saharaöknen, är ”oregelbunden och oförutsägbar”.

LÄS ÄVEN: Mer än varannan ung person i Afrika vill utvandra

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Henrik Agerhäll

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.