Inför det stundande kyrkovalet den 19 september höll nationalistiska Alternativ för Sverige (AfS) torgmöte i centrala Stockholm. Partiet riktade skarp kritik mot Svenska kyrkan som man menar har kapats av globalistiska och anti-kristna krafter, något man vill ändra på. Samtidigt uppger Socialdemokraterna att de är oroliga över AfS framfart.
– Människor förstår inte hur oroade de borde vara för att de här krafterna ska få makt, säger Jesper Eneroth (S).

Det var på lördagen som AfS höll torgmöte på Norrmalmstorg i huvudstaden där ett hundratal personer hade samlats för att lyssna.

LÄS ÄVEN: S-topp till attack mot konservativa präster: ”Rutten syn”

Samnytt var på plats på Norrmalmstorg och ställde frågor till företrädare. Partiledare Gustav Kasselstrand berättade bland annat om skillnaden mellan AfS och Sverigedemokraterna.

AfS-ledaren anser också att Sverigedemokraterna inte gör mycket väsen av sig i kyrkan. Vidare misstänker han att det finns starka band mellan Svenska kyrkan och det politiska etablissemanget.

– Vi är väldigt mycket mer konservativa och nationalistiska. Sverigedemokraterna har varit invalda i Svenska kyrkan sedan 2001. Det är alltså 20 år som SD har suttit där och sedan en tid tillbaka sitter de även i kyrkans regering, den så kallade kyrkostyrelsen, men SD gör inte mycket väsen av sig där. De märks inte av i kyrkopolitiken och jag tror att de har valt att hålla låg profil medan vi kan komma in med mer kraft, säger Kasselstrand.

Se hela intervjun nedan:

I samband med torgmötet hade partiet anordnat med ett flygplan som flög förbi innerstan med budskapet ”återvandring”.

Foto: Faksimil Facebook

S: ”Människor borde vara oroade”

På tisdagen medverkade Jesper Eneroth (S), ordförande för den socialdemokratiska kyrkomötesgruppen och son till infrastrukturminister Tomas Eneroth (S), i en intervju med Socialdemokraternas tidning Aktuellt i Politiken där han varnade för ”den nya ”brun-blå högern” som människor enligt honom bör vara oroade över.

Eneroth framförde att det inte är Sverigedemokraterna som skrämmer Socialdemokraterna utan istället Alternativ för Sverige. Han menar att människor borde vara oroade för ”de här krafterna” och att AfS kommer att använda kyrkan för att vidare ta sig in i riksdagen – likt SD:s resa.

– Det är första gången vi möter den nya brun-blå högern på allvar i ett val, säger Eneroth (S) till AIP.

– Nej det är Alternativ för Sverige som vi ser försöker skapa sig en plattform för att nå ut med sin politik och eftersom det inte finns en fyraprocentsspärr som i riksdagsval så tror jag egentligen inte människor förstår hur oroade de borde vara för att de här krafterna ska få makt, säger Eneroth (S) till AIP.

Jesper Eneroth med statsministern. Foto: Faksimil Facebook

LÄS ÄVEN: Annie Lööf om Svenska kyrkans roll: ”Ska stå upp mot främlingsfientlighet”