Efter att det uppmärksammats att en journalist hos tyska nyhetsmagasinet Der Spiegel sysselsatt sig med att förfalska artiklar i stor skala kommer nu Aftonbladet till journalistens försvar. ”Känner något som liknar kärlek”, skriver Jack Hildén i en kulturartikel.

I november upptäckte den mexikanske reportern Juan Moreno att något inte stod rätt till med den tyske journalisten Claas Relotius arbetsmetoder. Det var i samband med ett gemensamt arbete om ett medborgargarde som patrullerade utmed USA:s gräns mot Mexiko som Moreno blev misstänksam och till slut rapporterade kollegan till arbetsgivaren.

Retolius granskades av sin arbetsgivare, det tyska nyhetsmagasinet Der Spiegel, och därefter erkände journalisten att han delvis fabricerat minst 14 artiklar. Det handlar bland annat om påhittade historier, förfalskade citat eller helt egenkomponerade citat från personer han aldrig har träffat. Tidningen avskedade Retolius med omedelbar verkan.

LÄS ÄVEN: Årets journalist på CNN 2014 avslöjas ha förfalskat artiklar

Nu kommer Aftonbladet till Retolius försvar i en kulturartikel. Den ljugande reportern hyllas av journalisten Jack Hildén som förklarar att det var med ”hungrig förtjusning” som han läste om fallet. Hildén skriver vidare, ”jag känner sympati för den ljugande reportern” och ”kanske älskade han bara att berätta historier”.

Eftersom att det enligt Hildén är en ”omöjlig uppgift” att göra krigets lidande i Syrien begripligt med sedvanligt journalistiskt arbete, hyser han förståelse för den ljugande reporterns arbetsmetoder som skapar ”rysningar” och presenterar kriget på ett sätt som ingen annan. Ett sätt att fånga läsare som annars inte läser om händelser från oroliga platser.

Hildén målar upp en bild utifrån den ljugande reporterns perspektiv där denne drivits av ett behov av bekräftelse, men också att man kan känna en sorts stolthet över att skriva falska nyheter eftersom det påverkar läsare i en positiv bemärkelse och får dem att engagera sig i viktiga frågor.