En ”nazist med självinsikt”. Så lyder omdömet om Samnytt-skribenten Mira Aksoy från Aftonbladet-profilen Johanna Frändén. Anledningen? Mira ifrågsätter varför Johanna Frändén ”försvarar etablissemanget”, trots att hon uttryckligen säger att hon inte vill göra det.

Bakgrunden till debaclet mellan de båda kvinnorna är en kolumn i Aftonbladet som Johanna Frändén skrev i fredags med rubriken ”Jag är trött på att tvingas försvara etablissemanget”.

I artikeln skriver Frändén avslöjande om sig själv att eftersom kritiken mot den ”politiska eliten kommer från minst sagt problematiskt håll just nu”, så känner hon sig tvingad att ställa sig på politikernas sida och försvara dem. ”Jag är så in i märgen trött på att försvara beslut från ett etablissemang som jag brukar ifrågasätta själv”, berättar hon.

”Ska jag skratta eller gråta”

En av dem som kommenterat Johanna Frändéns kolumn är Mira Aksoy, känd bland våra läsare som Samnytt-skribent.

”Johanna Frändén tycker att makthavarna har fel, men eftersom högerextrema kritiserar dem kan hon inte hålla med. Vet inte om jag ska skratta eller gråta åt denna uppenbara kortslutning”, skriver Mira i ett inlägg på Twitter.

”Hon erkänner alltså att hon ’tycker’ saker bara för att inte associeras med oss onda”, skriver hon också sarkastiskt.

Faksimil

”Nazist med självinsikt”

Det dröjde inte länge förrän Johanna Frändén bemötte Mira Aksoys Twitterkritik.

”Ingen aning om vilken konspiration denna person tillhör (eller ens om det är en riktig människa bakom), men ’oss onda’ var ändå veckans epitet” och tillade något senare: ”Nazist med självinsikt, uppenbarligen.”

Faksimil

”Ironiskt och respektlöst”

Att Mira Aksoy, som har invandrarbakgrund, stämplas som nazist av en helvit kvinna på Aftonbladet är något som en och annan reagerat på. Vi frågade Mira vad hon själv tycker om det:

Det är lite lustigt att en vit vänsterkvinna stämplar dig med invandrarbakgrund som nazist för att du undrar varför vänsterkvinnan håller med regeringen, trots att hon säger att hon inte vill det. Vad anser du om hennes kommentar?

– Jag tycker det är både ironiskt och respektlöst. Framför allt avslöjade hon för folket att hon som regeringens och myndigheternas nickedocka inte är kapabel till att bemöta meningsmotståndare i sak och därför måste ta till härskartekniker och lögner.

Hoppades på coronakaos i Danmark

Johanna Frändén har tidigare uppmärksammats för sina utspel i sociala medier. I höstas skrev hon att hon önskade coronakaos i vårt nordiska grannland Danmark som hämnd för att Danmark hade stängt gränsen till Sverige på grund av pandemin.

I andra uppmärksammade inlägg har hon önskat att ”miljörörelsen blir militant på riktigt”.

SE ÄVEN: Önskade massdöd i Danmark – får pris av DN