Aftonbladet

Aftonbladets redaktion skrattar på J. Jeppssons bakgrundsbild på Twitter

Inrikes

Aftonbladet mörkar Filip Hammar-videon: ”Låt bli att veva att vi tonar ned Hammars inblandning”

Publicerad 7/9/2018
Annons

Varken Aftonbladet eller Expressen har ändrat sina felaktiga publiceringar om Filip Hammars agerande under Åkessons tal i Almedalen. I artiklarna hävdas det att det var Hammars ”vän” som buat och blev bortförd av polisen – trots att det framgår någonting annat i videon. Men ett dygn efter vår publicering finns inga uppföljningsartiklar om ämnet – med undantag för en diskret fotnot som lagts till i Aftonbladets gamla artikel.”Detta är definitionen av fake news”, kommenterar Mats Dagerlind

Igår publicerade Samhällsnytt en video som motbevisar den version av händelseförloppet som publicerats av Aftonbladet. Videon, som hittills fått drygt 50 tusen visningar, visar tydligt att det inte var bara Filip Hammars ”vän” som buade utan även den medelålders medieprofilen själv. Efter tillsägelser från polisen går de ut i en gemensam vrålattack och buar ut poliserna rakt i deras ansikten.

Samhällsnytt har uppmärksammat Aftonbladet på de felaktigheter som fanns i deras artikel samma kväll. Utöver detta erbjöd vi tidningen även att använda vår videoinspelning helt gratis om Samhällsnytt kreddas i gängse ordning. Imorse kontaktade vi journalister bakom den ursprungliga artikeln – Kenan Habul och Jonathan Jeppsson – på Twitter igen. Det svaret vi fick löd så här:

”Vi söker Filip Hammar för en kommentar. Uppgifterna i din artikel stämmer dock inte – vi har inte ”tonat ner” hans roll. Den nya filmen var inte känd när vi publicerade.”

Det Jeppsson syftade på gällde en mening i Samhällsnytts artikel där det framgick att Hammars roll i händelsen tonades ned i Aftonbladets artikel. Jeppsson, som arbetar som samhällsredaktör på Aftonbladet, menade att det kunde misstolkas som att vi anklagar tidningen för att ha tonat ned rollen – trots att det på flera ställen i texten framgick att det var Hammar som ljugit för Aftonbladet.

LÄS MER: Videoinspelning avslöjar Filip Hammars vrålattack mot polisen – ljög i intervjun med Aftonbladet

Kenan Habul har också publicerat ett hånfullt inlägg på Twitter där det flaggas för en kommande grundlig genomgång av fallet med Filip Hammar:

I eftermiddagen har tidningen publicerat ett resultat av det journalistiska arbetet – i form av en fotnot längst ned i den gamla artikeln:

I fotnoten frångår man vanlig journalistisk praxis att uppge källor och kredda publikationer som gjort ett avslöjande. Istället hänvisas det anonymt till ”ett klipp på Youtube” – utan någon förklaring till vem som publicerat klippet eller hur det hamnade där. Även rubriken till artikeln – som numera blivit helt missvisande – lämnades oförändrad av redaktörerna: ”Filip Hammars vän buade åt Jimmie Åkesson – fördes bort av polis”.

När Samhällsnytt kontaktar Jonathan Jeppsson på Twitter med frågan om det planeras några andra publiceringar om detta fall, får vi till svar ett krav på att berätta om alla våra framtida och planerade publiceringar för att Jeppsson ska ”ta frågan i beaktande”. När vi förklarar att vi planerar en publicering om Aftonbladets hantering av fallet, svarar Jeppsson att han inte kan prata om hur de ”nyhetsvärderar” med oss:

Vi har även kontaktat Kenan Habul med en fråga om huruvida de personer som befarat att Aftonbladet skulle ”tona ned Hammars inblandning” och som han kallade foliehattar ändå hade rätt i sina farhågor. Den frågan lämnades dock utan svar av journalisten.

Under Twitterväxlingen under dagen frågade vi bland annat Aftonbladets reportrar om varför de inte talade med vittnen på plats, utan förlitade sig i princip helt på Filip Hammars beskrivning av händelsen. Det svar vi fick var följande:

Senare i samma tråd dyker det upp en person som befann sig i folkmassan och såg hela händelseförloppet. Personen har ett namn som kan kontrolleras och uppger följande som ett svar direkt till Jonathan Jeppsson:

”Efter klippet slutar fortsatte de bua i polisernas ansikten ännu högre, det var det som gjorde att de tog iväg henne. Filip Hammar ljuger.”

När Samhällsnytt pratar med personen preciserar han att just Hammar inte buade något mer. Dock gjorde hans tjejkompis det, vilket ledde till att hon blivit omhändertagen av polisen.

Trots förstahandsvittnesuppgifter från platsen kontaktades han aldrig av Aftonbladets journalister.

Även Expressen kontaktades av Samhällsnytt angående deras publicering om fallet. Niklas Svensson som skrev den aktuella artikeln är på semester, men har uppmärksammat andra på redaktionen om vår publicering. Dock ligger den kvar i oförändrad form – Expressen har inte ens lagt till någon fotnot om att artikeln innehåller felaktigheter.

Mats Dagerlind, ansvarig utgivare för Samhällsnytt, kommenterar fallet:

– Gammelmediernas agerade blir alltmer genomskinligt. Detta är definitionen på ”fake news”. De har förkastat allt vad journalistiska principer och yrkesheder heter och förvandlats till regelrätta propagandamegafoner i maktens tjänst. Det är en sorglig och farlig utveckling. Återigen kastar  den här situationen ljus  på hur viktigt det är med oberoende alternativmedier. Utan dem hade sanningen om Filip Hammars agerande i Almedalen aldrig sett dagens ljus. Till skillnad från gammelmedier tar Samhällsnytt ansvar och rättar till felaktiga publiceringar.

LÄS ÄVEN: Hävdade invandrarmisshandel – med hjälp av falska bilder: ”Jag ville få större spridning”

De frågor som vi har ställt till Aftonbladets samhällsredaktör och som vi inte fått något svar på är följande:

Anser du att en diskret fotnot längst ned i den gamla artikeln är tillräckligt i det här fallet för att upplysa läsarna om felaktigheter i den nyhet som ni tidigare  kablat ut?

Anser du att den nuvarande rubriken återspeglar nyheten på ett bra sätt?

Vad har större allmänintresse enligt dig – att Filip Hammars ”vän” buade åt Åkesson eller att Filip Hammar själv gjorde detta och ljög om det i en intervju?

Varför åsidosätter Aftonbladet den viktiga journalistiska principen som går ut på att kredda publikationer som gör avslöjanden eller är först med att publicera och istället för att kredda oss hänvisar till ”ett klipp på Youtube”?

Egor Putilov
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
584Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons