Aftonbladet: ”Nonsens” tro att USA saboterat Nord Stream

Hypoteserna och teorierna är många om vem och vilka motiv som ligger bakom det förmodade sabotaget att Nord Stream-gasledningarna. Ett klipp där president Joe Biden slår fast att USA kommer att slå ut Nord Stream om Ryssland invaderar Ukraina har fått stor spridning. Men enligt vänsterliberala bedömare, däribland svenska Aftonbladet, är det ”totalt nonsens” och ”bisarrt” att tolka Biden bokstavligt.

Det är i ett klipp från februari innan den ryska invasionen av Ukraina var ett faktum som USA:s president lovar att slå ut Nord Stream om Putin går in militärt i grannlandet. ”Om Ryssland invaderar […] kommer det inte längre att finnas något Nord Stream 2. Vi kommer se till att stoppa det”, säger Biden i klippet.

Beskedet har redan tidigare uppfattats som militärt vapenskrammel från USA mot Ryssland. Nu när den ryska gasledningen har slagits ut i vad de flesta bedömare är överens om är ett sabotage, framstår Bidens ord i februari för många än mer som syftande på ett fysiskt angrepp.

Bara ”Putin-vänner” sägs kunna misstänka USA

Men bland den amerikanske vänsterpresidentens anhängare försöker man avfärda all inblandning från Vita huset i det förmodade sabotaget som konspirationsteorier tagna ur luften. Bara ”Putin-vänner” kan påstå något sådant, heter det. I stället lanserar man teorin att Ryssland ska ha sprängt sin egen gasledning, något som för många framstår som betydligt mer långsökt.

I Sverige är det den bortröstade men som expeditionsministär ännu kvardröjande S-regeringen och utrikesminister Ann Linde (S) som på det här sättet håller Biden om ryggen och pekar finger mot Putin för det sannolika gasledningsattentatet. Och man får intensivt eldunderstöd av partiorganet Aftonbladet.

LÄS ÄVEN: Polens förre utrikesminister om Nord stream-läckan: ”Tack, USA”

Den vänsterlutande kvällstidningen har pratat med utvalda ”USA-experter” som är beredda att gå ed på att Biden, Vita Huset, CIA eller någon annan amerikansk aktör inte har något som helst att göra med det som tros vara en sprängning av Nord Stream där gas i stora mängder nu läcker ut i havet.

En av Aftonbladets inkallade proffstyckare är Jan Hallenberg från Utrikespolitiska institutet. Där alla andra svävar i ovisshet om vem som ligger bakom det förmodade sabotaget är Hallenberg viss om att det är ”totalt nonsens” att tro att USA skulle kunna göra något sådant och att ta Joe Bidens hot på orden.

– Jag tycker att tolkningen av Bidens uttalande är bisarr, säger han.

Byter fot om Bidens förmodade demens

Det framgår inte vilken källa med insyn som Hallenberg stödjer sitt tvärsäkra uttalande på. Trots att Biden säger att ledningen kommer att upphöra att existera om Putin invaderar Ukraina, menar Hallenberg att formuleringen bara ska tolkas som att man kommer att skruva åt gaskranen. Det framstår dock för många som en märklig tolkning i beaktande av att USA inte har någon sådan kran, det har bara Ryssland och Tyskland.

Biden har ända sedan han tillträdde av många misstänkts lida av relativt framskriden demens. Rapporterna om märkliga uttalanden och ageranden från presidenten har duggat tätt. Misstankarna har dock avfärdats från vänsterliberalt håll som ogrundade och uttryck för hets och hat.

Men nu gör Aftonbladet och Utrikespolitiska institutet plötsligt gällande att beskedet om Nord Stream – som inte tidigare figurerat som något av Bidens udda utspel – nu ska tolkas som ett utslag av presidentens förvirrade tillstånd som gör att han uttrycker sig ”pratsamt” och ”oprecist”.

Frågetecken kring uppmaning att ”fundera över avsändare”

Hallenberg uppmanar också i intervjun med Aftonbladet alla att man fundera på vem avsändaren och syftet är med att sprida det här klippet.

– När man ser sådana här saker på internet kan man fundera på vem som har intresse av att sprida det, och varför man sprider det. Det finns flera personer som har intresse av att vinkla saker till Bidens nackdel, säger Jan Hallenberg.

Även den uppmaningen uppfattas av många som märklig i skenet av att det är Biden själv som på en välbevakat presskonferens gjort uttalandet som sedan spridits av de stora amerikanska nyhetsbolagen – ovan exempelvis ABC News. Är det dessa som Hallenberg menar ska ifrågasättas, undras det.

Hallenberg vill inte som utrikesminister Ann Linde uttryckligen lägga skulden på Putin. Att det är den ryske halvdiktatorn som åsyftas framstår dock som underförstått när Utrikespolitiska institutets expert säger att han ”inte kan begripa” varför USA skulle något sådan som att sabotera Nord Stream men kan se ”tänkbara orsaker till varför andra aktörer skulle ligga bakom”.

Aftonbladets ledarskribent: ”Högerextrema SD och SD-nära medier som mal på”

Aftonbladets chefsideolog Anders Lindberg är mindre försiktig när han i ett ledarstick sätter stämpeln ”Putins vänner” på alla som inte redan nu lägger skulden på den ryske statschefen och friar USA från varje misstanke.

Att någon annan än Ryssland skulle ligga bakom kan bara konspiratörer som springer Putins ärenden hävda, är Lindbergs bestämda uppfattning. Att Putin ska ses som ”huvudmisstänkt” för att ha sprängt sin egen gasledning är för Aftonbladets kontroversielle ledarskribent en självklarhet.

Lindbergs egna spekulationer om att Putin bedriver ”hybridkrig” och anfaller sig själv för att skapa förvirring och splittring och med syfte att driva upp energipriserna ytterligare, ska däremot inte betraktas som konspiratoriska eller vilande på lösan sand.

Under valrörelsen var ett av huvudspåren från den socialdemokratiska regeringen och deras största mediemegafon Aftonbladet att misstänkliggöra Sverigedemokraterna som en Putin-allierad säkerhetsrisk. Satsningen gick inte hem hos väljarna där fler än någonsin lade sin röst på SD som var det parti som ökade mest i valet.

Taktiken har, trots att den visat sig vara utan framgång, inte övergetts och Lindbergs ledare har en tydlig udd mot ”högerextremisterna” i vilka han inkluderar Sverigedemokrater. Det är det i Rysslandspolitiken ”svajiga” partiet och ”SD-nära medier” som nu ”mal vidare” menar Aftonbladets ledarskribent och gör vad de kan för att destabilisera Sverige.

LÄS ÄVEN: Amerikansk helikopter över Östersjön natten till måndagen

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mats Dagerlind

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.