tolkar 932
Inrikes

Aftonbladet och S: Arbetar för att ”FÅ HEM” tolkarna

Publicerad 8/10/2021
Annons

På tisdagen svängde Socialdemokraterna i frågan om de afghanska medborgare som agerat tolkar åt Försvarsmaktens personal i Afghanistan ska få möjlighet att komma till Sverige på grund av det rådande säkerhetsläget i landet. I massmedia med Aftonbladet i spetsen går det nu att läsa att regeringen arbetar för att ”få hem” afghanerna.

På senare tid har gammelmedia mättat sina flöden med nyheter rörande konflikten i Afghanistan. Samnytt har tidigare rapporterat att Migrationsverket stoppar alla utvisningar till Afghanistan på obestämd tid med hänvisning till ökat våld.

LÄS ÄVEN: 7000 afghaner får stanna i Sverige – Migrationsverket stoppar ALLA utvisningar till Afghanistan

Nyligen höjdes röster från Moderaterna, Centerpartiet och Miljöpartiet att de tolkar och vad som beskrivs som lokalanställda som arbetat åt Försvarsmakten i Afghanistan bör föras till Sverige. I media har kampanjen uppmärksammats med formuleringar som att tolkarna ska ”hem” – detta trots att personerna är afghanska medborgare och befinner sig i sitt hemland.

Fram till tisdagen motsatte sig regeringen att erbjuda tolkarna asyl i Sverige men efter påtryckningskampanjer i media har justitieminister Morgan Johansson (S) meddelat att man arbetar med att identifiera vilka personer det handlar om som har hjälpt Försvarsmakten att tolka till engelska.

Dessa personer och deras familjer kan nu bli aktuella för vidarebosättning i Sverige. Men hur personerna ska föras ut från Afghanistan har regeringen ännu inget svar på.

– Försvarsmakten och Migrationsverket gör nu ett jobb för att identifiera om det kan finnas ytterligare individer som kan komma ifråga för vidarebosättning, säger Morgan Johansson till Aftonbladet.

Statsmedia justerar rubriken om regeringen

I sociala medier uppmärksammas det även att statsradion strax efter publicering har justerat sin rubrik från att Socialdemokraterna ”ändrar sig” i frågan om tolkarna till att ”arbete pågår för att hjälpa”.

Miljontals afghaner kan vara på väg till Europa

I förra veckan uppmärksammades en tysk biståndsprofil som förutspår att upp till tre miljoner afghaner kommer att försöka ta sig till Europa, vilket Fria Tider var först att rapportera om.

– Jag frågar alltid folk: varför åker ni inte till Saudiarabien, där är de muslimer och har er kultur? Svaret är alltid: nej, Tyskland är bättre, säger biståndsprofilen Sybille Schnehagem att afghanerna svarar.

LÄS ÄVEN: Ann Linde: Miljardbistånd till Afghanistan fortsätter även om talibanerna tar makten

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1059Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons