Inför ett förmodat ja till ett svenskt Nato-medlemskap kommer Ryssland att försöka påverka beslutet så gott man kan, och en del av detta är att utnyttja Rasmus Paludans yttrandefrihetsmanifestationer. Det menar en brittisk tankesmedja med fokus på konflikter i Eurasien som Aftonbladet talat med.

– Det vore inte förvånande om Ryssland nu trappar upp sina ansträngningar för att försöka få både Finland och Sverige att välja bort Nato, säger Keir Giles, chef för Conflict Studies Research Center, till Aftonbladet.

LÄS ÄVEN: Säpo varnar: Nato-skepticism kan vara rysk påverkan

Sedan tidigare har Ryssland gjort klart att ett svenskt och finskt Nato-medlemskap kommer att få ”politiska och militära konsekvenser” samt att man har vapen som ingen annan och inte tvekar att använda dem vid behov.

Enligt Giles kommer Ryssland troligtvis inte att använda kärnvapen då endast hotet räcker för att sätta skräck i västvärlden. Han tror också att Ryssland kommer göra vad de kan för att påverka det politiska landskapet i Sverige, bland annat genom att få ett ja till Nato att förknippas med rädsla.

– Ryssland har alltid varit bra på att nå – och utnyttja – missnöjda grupper inom länder de ser som motståndare, säger han och fortsätter:

LÄS ÄVEN: Ny rysk varning mot svenskt Nato-medlemskap

– De lägger ner mycket tid och kraft på att använda de specifika frågor som delar länder. I USA har de gett sig in i rasfrågan, i Storbritannien var det Brexit och i flera europeiska länder har det handlat om migrationspolitik.

Korankravaller rysk fördel

Vidare menar Giles att det i Sverige finns goda förutsättningar för ryska påverkans­kampanjer att få fäste och han tar påskhelgens korankravaller som exempel. Dessa hävdar han kan spela Ryssland i händerna då upprörda anhängare inom både den höger- och vänsterextrema miljön kan utnyttjas för att destabilisera det svenska samhället.

– De hör av sig till missnöjda grupper och individer – som blir nyttiga idioter – för att uppmuntra dem att skada de samhällen de befinner sig i, säger Keir Giles.