aftonbladet-ja-nato

Arkivbild/Skärmdump

Inrikes

Aftonbladets Nato-sväng: ”Putins krig visar att vi behöver gå med”

Publicerad 4/20/2022
Annons

Aftonbladet tvärändrar sig om svenskt medlemskap i militäralliansen Nato. Tidningens politiske redaktör Anders Lindberg skriver i en ledarartikel att ”Putins krig visar att vi behöver gå med”.

Lindberg har en mångårig historia av att författa Nato-fientliga artiklar och texter. För mindre än en månad sedan ifrågasatte han Moderaternas vallöfte om svenskt Natomedlemskap, om högern vinner valet i höst. ”Krockar M:s Natolöfte med grundlagen?” undrade han retoriskt.

”Avgörande möte”

Men förra veckan kallades Socialdemokraternas partistyrelse till ett ”avgörande möte” den 24 maj om Nato. Kallelsen föregicks av att statsminister Magdalena Andersson träffat sin finska statsministerkollega Sanna Marin för att diskutera Nato-frågan.

LÄS ÄVEN: Magdalena Andersson: Sverige går kanske med i Nato

Och nu är plötsligt tonläget annorlunda från Aftonbladets ledarredaktion.

”Jag ser inte riktigt hur Sverige och Finland ska kunna garantera vår säkerhet utanför Nato när Ryssland 2022 är berett att helt oprovocerat starta ett fullskaligt anfallskrig mot ett grannland”, skriver den politiske chefredaktören i sin senaste ledarartikel.

Att Aftonbladet, som har nära band till partiet, lägger om den politiska linjen tolkas av många som att Socialdemokraterna i praktiken redan fattat sitt beslut.

Historia av Nato-motstånd

Aftonbladets politiska linje har i decennier varit Nato-kritisk eller Nato-fientlig. I en ledarartikel i samband med den USA-ledda invasionen av Irak 2003 kallades Nato för en ”krigsallians”.

Den Nato-kritiska hållningen växte i synnerhet fram efter Natos bombningar av Serbien 1999, George W. Bush valseger hösten år 2000 och den USA-ledda invasionen av Irak 2003.

Sedan dess har tidningens tidigare hårda hållning mjuknat betydligt, och på nyhetsplats omnämns numera Nato för det mesta som en ”försvarsallians”.

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
630Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons