plånbok pengar

pixabay

Inrikes

Äger sju guldsmedsbutiker i Irak – lurade till sig socialbidrag

Publicerad 1/12/2020
Annons

Efter en genomgång av 13 polisanmälningar som socialtjänsten i Södertälje gjorde under 2019 har omfattande bostadsrelaterat bidragsfusk avslöjats. I kommunen misstänks hyresgäster ha lurat till sig sex miljoner kronor i bidrag. Det rapporterar Hem & Hyra. Bland annat tros ett gift par ha genomgått en skenskilsmässa för att få fler bidrag – samtidigt som mannen i paret äger sju guldsmedsbutiker och ett hus i Irak.

Bland polisanmälningarna finns flera olika tillvägagångssätt som personer misstänks ha använt sig av i sitt bidragsfusk. En vanlig fuskmetod är skenskilsmässor. Dessa går ut på att gifta par säger att de skilt sig för att sedan kunna söka mer bidrag som ensamstående. Då hävdar de att de bor inneboende eller i egen lägenhet och behöver pengar till hyran. I själva verket fortsätter de att bo tillsammans. På det sättet luras socialtjänsten på stora summor pengar.

I flera av de 13 fallen misstänks bidragsfuskarna ha arbete – eller egna företag – samtidigt som de går på bidrag. Vanligt är också att fuskarna vistas utomlands.

Avslöjas i sociala medier

Personerna avslöjar ofta sig själva i sociala medier. Någon som hävdar att den inte äger någon bil kan lägga ut en annons där den säljer bildäck – och personer som hävdar att de är ensamstående kan i sociala medier lägga upp bilder med vigselringar och kommentarer som ”lyckligaste dagen i mitt liv”. Vissa avslöjas av för höga elräkningar för en ensamstående – och för många tandborstar och herrdeodoranter för en kvinna som påstår sig bo ensam med sin son.

Mycket tyder också på att de polisanmälda har begått brott. Flera hyresgäster misstänks ha varit felaktigt folkbokförda, vilket tyder på att även Skatteverket kan vara utsatt för bedrägerier. Andra personer har haft bidrag från Försäkringskassan samtidigt som de fått försörjningsstöd från socialtjänsten.

Fuskarna lever utomlands

Om man befinner sig utomlands har man inte rätt till försörjningsstöd. Men i polisanmälningarna finns många exempel på personer som varit utomlands samtidigt som de gått på bidrag. I flera fall har bidragstagarna laddat upp utlandsbilder på Facebook. Två personer menar först att de inte alls varit utomlands utan att någon photoshopat (manipulerat) bilderna. Sedan erkänner de utlandsvistelsen när de pressas.

En kvinna som missade sitt möte med Arbetsförmedlingen påstod att hon var på sin styvmors begravning i Gävle. Egentligen befann hon i Turkiet i tre månader.

Företagare i Irak fick svenska bidrag

Ett gift par misstänks ha genomfört en skenskilsmässa för att lura till sig bidrag. Kvinnan i paret har fått försörjningsstöd till hyra och busskort som ensamstående. Nu kräver socialtjänsten att hon betalar tillbaka 515 000 kronor. I sociala medier framgår att paret fortfarande lever tillsammans. Det framkommer även i utredningen att mannen misstänks äga sju guldsmedsbutiker och ett hus i Irak.

Socialtjänsten har varit i kontakt med ambassaden i Bagdad men inte kunnat bekräfta uppgifterna. Paret misstänks också ha photoshopat kvitton på köp av SL-kort för att få mer bidrag.

LÄS ÄVEN: Studie: Bidragsfusk bekämpas inte i Malmö – socialsekreterarna för generösa

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons