RFSL i Stockholm tilldelar professorn och debattören Agnes Wold skam-utmärkelsen ”Rosa tisteln”. Anledningen är att hon kritiserat könstillhörighetslagen. Den 69-årige professorn tycker att det är tråkigt att hon stämplas som ”transfob”. I synnerhet att det görs av en skattefinansierad organisation.
– Det är en varningsklocka, säger Agnes Wold till Samnytt.

Rosa tisteln är en utmärkelse som delats ut av RFSL i Stockholm sedan 1986. Den går varje år ”till en person eller organisation som under året som gått gjort något negativt för hbtqi-personers rättigheter”, skriver RFSL Stockholm på sin hemsida.

Astrid Lindgrens barnsjukhus, Sveriges televisions Uppdrag granskning, Socialstyrelsen och Migrationsdomstolen är ett urval av tidigare pristagare. Flera tidigare socialdemokratiska statsråd och ett par KD-politiker har fått utmärkelsen. Sverigedemokraterna har fått en Rosa tistel två gånger.

”Lite tråkigt”

Under torsdagen meddelar RFSL att det i år är Agnes Wolds tur att få Rosa tisteln. Anledningen är hennes kritik mot den så kallade könstillhörighetslagen. Prisvinnaren tillkännagavs under en ceremoni i Pride park i samband med Prideveckan i Stockholm.

– Jag hade inte hört talas om den förut, säger Agnes Wold apropå Rosa tisteln när Samnytt ringer upp henne.

Wold deltar själv inte på Prideveckan, och tycker att RFSL borde debattera sakfrågan istället för att stämpla henne och andra kritiker som ”transfober”.

– Jag tycker det är tråkigt. Jag tror att det är dåligt för unga människor i den organisationen, för då lär de sig ett förhållningssätt som är fel sätt att hantera motgångar och människor som tycker annorlunda, säger Wold.

– Man ska inte ha inställningen att skamma folk, och säga att den är galen och den är transfob. Det är inget bra för en själv eller för unga människor i den rörelsen.

– En viktig del i att bli vuxen är att stå ut med att människor tycker tvärtom.

Viktigt meddelande

Innan du scrollar vidare och läser vår journalistik gratis har vi ett viktigt meddelande

Samnytt har på grund av minskade intäkter tvingats skära ned på verksamheten och står även inför flera rättsprocesser mot vänsteraktivister. Samnytt har inget statligt stöd och ytterst begränsade reklamintäkter. Vi är helt beroende av våra läsares stöd. Om du vill att vi ska fortsätta existera som tidning ber vi om din hjälp.

Ägna en minut åt att bli prenumerant! Klicka HÄR för att välja prenumerationsnivå eller swisha valfritt belopp: 123 235 62 69, så hjälper du till i kampen mot etablissemanget.

”För de flesta går det över”

Agnes Wold betonar att hon inte har något emot transsexuella, men att hon är oroad över vad som händer om barn och ungdomar hormonbehandlas eller till och med genomgår kirurgiska ingrepp för att byta kön.

– Problemet är den enorma ökningen av framför allt unga tjejer som är olyckliga och förlägger den olyckan till sitt kön och sin kropp. Många har anorexi och andra diagnoser också. Vi vet nu att för de flesta av dem går det över, säger hon.

– Det kommer mer och mer data om att det är ganska vanligt att helt friska och normala tonåringar har sådana här idéer om att de tillhör ett annat kön, men de går över.

Den 69-åriga professorn påpekar att unga pojkar som är homosexuella kan blanda ihop en känsla av att vara feminina med att de fötts med fel kön.

– Så man måste vänta lite där, säger hon.

Hon poängterar också att hon är mikrobiolog, och att barnpsykiatriker är bättre lämpade att avgöra när någon kan anses gammal nog att byta kön.

– Det är naturligtvis inte bra för kroppen. Det är förfärliga operationer som har jättedåliga resultat, och hormonbehandlingar är inte att leka med, säger hon och tillägger:

– Men det är klart; om du är vuxen, absolut vill detta och vet vad du ger dig in på, så känner inte jag någon människa som är emot det.

”Farligt och felaktigt”

Agnes Wold säger att tankar om att man fötts som fel kön kan vara normalt, men kan också vara tecken på någon psykisk funktionsvariation såsom autism.

– Det är en konstig policy att man ska affirmera och bejaka det här. Det gör man inte i någon annan sjukvård. Framför allt inte inom psykiatrin, säger hon.

– Det ligger i sakens natur om man är en psykiatripatient att man inte kan lita på sina sinnen. Om en djupt deprimerad patient kommer in och säger: ”alla hatar mig, min fru älskar mig inte och mitt jobb är värdelöst”, så säger man inte: ”jaha, då är det så”, utan man behandlar det som ett symptom på depression.

– Det är väldigt farligt och felaktigt att spela med i det.

”Jag kommer få fan för det här”

Agnes Wold tar god tid på sig att svara på frågor, och berätta hur hon tänker. Mot slutet av intervjun påpekar hon att det kommer bli reaktioner på att hon intervjuats av Samnytt.

– Nu vet jag att jag kommer få fan för det här. Nu kommer de säga att jag blivit radikaliserad. Och att jag är höger, säger hon.

– Det är det absurda med hela situationen. Att det blivit så politiserat. Men jag tycker vad jag tycker, och det påverkas inte av andra.

Wold tycker också att det är extra olyckligt att en organisation som RFSL, som är skattefinansierad, ägnar sig åt att stämpla sina kritiker.

– Jag vill inte överdramatisera, men jag jag tycker att det är en varningsklocka. Man kräver av andra organisationer som får stöd att de aktivt ska vara för demokrati, och aktivt för mångfald. RFSL borde vara positiva till att lagförslag debatteras, säger hon.

– Man kanske inte kan kräva det av RFSL, men jag tycker så i alla fall, säger Agnes Wold.