Agnes_Wold_Bokmassan_2017 (1)

Agnes Wold. Foto: Astrid Eriksson Tropp

Inrikes

Agnes Wolds tidigare råd: ”Tvätta händerna kan inte minska smittspridningen”

Publicerad 3/19/2020
Annons

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin i Göteborg, har uttalat sig ofta och flitigt sen coronaepidemin bröt ut. Men för bara några år sedan var hon ivrig förespråkare för att man inte ska tvätta händerna.

Wold har nästan 60 000 följare på Twitter och har kommit att betraktas som något av en auktoritet i coronasmittans tider. På den sociala plattformen frågar folk henne om alla möjliga virus- och bakterierelaterade frågor och i tidningar som Expressen anlitas hon som proffs för frågor om corona. Expressen benämnde henne till och med som ett ”orakel”.

I artikeln står det även att Wold är avlägsen släkt med Greta Thunberg.

På en sajten ”Femina” intervjuas hon för några dagar sedan om ”myter om corona”. På frågan Bör du tvätta händerna grundligt och desinficera dem? svarar hon:

Det stämmer i och för sig att virus kan finnas på ytor. Det är klokt att tvätta händerna noga när man varit ute och torka sig ordentligt.

Samma sak säger hon nyligen i Expressen:

Påstående: ”Det räcker att använda tvål och vatten, handsprit är överflödigt”

Svar: Sant. – Ja, tvål och varmt vatten räcker om du vill få bort virus från händerna, men tvätta noga [..]

Tyckte tvärtom nyligen

För bara något år sedan propagerade hon dock för något som var rakt tvärtom mot vad hon säger idag. I en tweet år 2017 skrev hon följande:

I en artikel i GP året efter sa hon samma sak:

Bihåleinflammation, lunginflammation och öroninflammation orsakas av bakterier från vår egen näsa och svalg, som klättrar in på ställen där de inte ska vara. Det är inget som handsprit eller tvål skyddar mot. Och de flesta infektionssjukdomar som förkylningar, influensa och magsjuka, är virussjukdomar. De smittar genom luften, och det är inte så mycket att orda om, om du frågar mig.

Så handsprit och frenetiskt tvättande av händer är helt onödigt?

– Jag kan inte tänka mig någon vettig användning av handsprit ute i samhället.

Hon upprepade även detta i TV, i programmet Skavlan, där hon omkring 7.10 in i programmet återigen framhäver att tvätta händerna inte är viktigt:

https://youtu.be/CSovi5brGco?t=430

Varför Wold helt plötsligt helt ändrat uppfattning framgår inte.

Hon har även gjort andra radikala omsvängningar. Först twittrade hon om hur den hårt kritiserade Folkhälsomyndigheten ”räddat” Sverige:

Men sex dagar senare låter det annorlunda:

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
835Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons