Läkare vittnar om att det blir allt svårare att genomföra massvaccineringen. Efter flera rapporter om dödsfall orsakade av Astra Zenecas vaccin är det många som inte vill ta risken.

– Det finns tyvärr ett inte helt litet antal personer som beter sig väldigt otrevligt mot vårdpersonalen som får ta emot nästintill hot ibland, säger Roger Larsson, chefläkare i Region Dalarna, till Sveriges Radio.

Enligt SvD har Folkhälsomyndigheteten konstaterat att det finns starka signaler om koppling mellan Astra Zeneca-vaccin och en koagulationsrubbning som kan leda till döden. Inga dödsfall orsakade av Astra Zenecas vaccin har dock än så länge rapporterats i åldersgruppen över 65 år, varför seniorernas vaccinationsprogram fortsätter.

– Patienter säger att “Vi vet att ni har ett annat vaccin i lokalen och jag kräver att få det innan jag går härifrån”, berättar Larsson i tidningen.

På Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg är det så många som vägrar ta vaccinet att sprutor måste kasseras dagligen, berättar överläkare Maria Taranger.

LÄS ÄVEN: Europadomstolen slår fast: Obligatoriska vaccineringar ”nödvändiga i en demokrati”

Patienter vänder i dörren

– I min verksamhet hade vi den dagen planerat för 150 patienter över 65 år med diabetes som skulle vaccineras. Det var 20 som avbokade i förväg och sju som vände i dörren. En sa ”jag vill inte dö” och vände direkt, säger Taranger till GP.

Taranger har även skrivit om situationen i sociala medier där hon beskriver hur patienter vänder och går så snart de får reda på att det är Astra Zenecas vaccin som väntar dem.

I en intervju med Aftonbladet står statsepidemiolog Anders Tegnell fast vid att Astra Zenecas vaccin ger ”väldigt bra skydd mot allvarlig sjukdom och död”. I SvD beskriver han det som ”ett jättebra vaccin för äldre”.

Det är dock allt fler som inte delar statsepidemiologens övertygelse. I Region Dalarna har man beslutat att inleda en övertalningskampanj för att förmå de äldre att låta sig injiceras med skandalvaccinet.

I bland annat grannländerna Norge och Danmark görs andra bedömningar, där råder stopp för Astra Zenecas vaccin.