0
Inrikes

”Aggressiv stämning” när äldre tvingas ta dödsvaccinet

Publicerad 4/19/2021
Annons

Läkare vittnar om att det blir allt svårare att genomföra massvaccineringen. Efter flera rapporter om dödsfall orsakade av Astra Zenecas vaccin är det många som inte vill ta risken.

– Det finns tyvärr ett inte helt litet antal personer som beter sig väldigt otrevligt mot vårdpersonalen som får ta emot nästintill hot ibland, säger Roger Larsson, chefläkare i Region Dalarna, till Sveriges Radio.

Enligt SvD har Folkhälsomyndigheteten konstaterat att det finns starka signaler om koppling mellan Astra Zeneca-vaccin och en koagulationsrubbning som kan leda till döden. Inga dödsfall orsakade av Astra Zenecas vaccin har dock än så länge rapporterats i åldersgruppen över 65 år, varför seniorernas vaccinationsprogram fortsätter.

– Patienter säger att “Vi vet att ni har ett annat vaccin i lokalen och jag kräver att få det innan jag går härifrån”, berättar Larsson i tidningen.

På Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg är det så många som vägrar ta vaccinet att sprutor måste kasseras dagligen, berättar överläkare Maria Taranger.

LÄS ÄVEN: Europadomstolen slår fast: Obligatoriska vaccineringar ”nödvändiga i en demokrati”

Patienter vänder i dörren

– I min verksamhet hade vi den dagen planerat för 150 patienter över 65 år med diabetes som skulle vaccineras. Det var 20 som avbokade i förväg och sju som vände i dörren. En sa ”jag vill inte dö” och vände direkt, säger Taranger till GP.

Taranger har även skrivit om situationen i sociala medier där hon beskriver hur patienter vänder och går så snart de får reda på att det är Astra Zenecas vaccin som väntar dem.

I en intervju med Aftonbladet står statsepidemiolog Anders Tegnell fast vid att Astra Zenecas vaccin ger ”väldigt bra skydd mot allvarlig sjukdom och död”. I SvD beskriver han det som ”ett jättebra vaccin för äldre”.

Det är dock allt fler som inte delar statsepidemiologens övertygelse. I Region Dalarna har man beslutat att inleda en övertalningskampanj för att förmå de äldre att låta sig injiceras med skandalvaccinet.

I bland annat grannländerna Norge och Danmark görs andra bedömningar, där råder stopp för Astra Zenecas vaccin.

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1059Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons