Ozzy

Ozzy tillsammans med sin mor Therese Ferm. Faksimil Facebook

Inrikes

Akademiska sjukhuset missade treårings cancer – läkare på barnakuten saknar legitimation

Publicerad 6/19/2019
Annons

Akademiska sjukhuset i Uppsala missade att en treåring hade cancer. Nu kritiserar Inspektionen för vård och omsorg (IVO), sjukhuset för att ha många oerfarna läkare. 

Den tre år gamla pojken Ozzy anlände till barnakuten med 41 graders feber och oförklarliga smärtor i armar och ben. Vid flera olika tillfällen röntgades pojken men läkarna konstaterade enbart att det inte handlade om något benbrott, rapporterar SR.

LÄS ÄVEN: 60-åring fick tänder utdragna efter värk i käken – hade egentligen cancer i halsen

Familjen skickades hem men en månad senare blev pojkens hälsa sämre. Föräldrarna återvände till sjukhuset med pojken där man plötsligt upptäckte leukemi, det vill säga cancer i benmärgen där blodet bildas. Ozzys mor Therese berättar att hon kände sig maktlös.

– Det var lungkollaps och intensivvård. Han höll på att stryka med, säger Therese.

Läkare utan legitimation
IVO kritiserar nu barnakuten vid Akademiska sjukhuset och konstaterar att pojken inte har fått god vård. Kritiken handlar bland annat om att barnakuten systematiskt bemannar sin verksamhet med läkare som saknar legitimation.

LÄS ÄVEN: Inte säkert att doktorn du träffar verkligen är läkare

Akademiska: ”Så bra som vi har kunnat göra just nu”
Enligt Elisabet Gustafson, som är chef för barnkirurgin, stämmer uppgiften att man har svårt att rekrytera erfarna läkare till barnakuten. Hon hävdar samtidigt att detta i vissa delar har förbättrats sedan inspektionen. Bland annat diskuterar man numera patientfall vilket innebär att oerfarna läkare kan få råd av mer erfarna läkare.

– Det är så bra som vi har kunnat göra just nu. Jag tycker vi har ett bra omhändertagande av våra patienter, säger Gustafson.

LÄS ÄVEN: Cancersjuk kvinna avled när vårdcentral inte tog kvinnans symptom på allvar

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
857Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons