akesson-nobel-feat
Inrikes

Åkesson får komma på årets Nobelfest men nobbar: ”Jag är upptagen den dagen”

Publicerad 8/31/2023
Annons

År efter år har Nobelstiftelsen portat Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson från att delta i Nobelfestligheterna samtidigt som kommunister och diktatorer bjudits in. I år har man beslutat att Åkesson ska få komma – men partiledaren nobbar inbjudan.

Det är Nobelstiftelsens vd Vidar Helgesen som på torsdagen meddelar att man ändrat den ”praxis” som gällt sedan 2010 där SD:s partiledare varit den enda som portats från Nobelfesten. Efter mer än ett decennium av att få dörren i ansiktet får Åkesson nu komma in:

– Nobelstiftelsen har beslutat att etablera en ny praxis för inbjudningar till Nobelfesten och kommer i år att bjuda in samtliga partiledare för riksdagens partier, säger Vidar Helgesen till Ekot.

Men Åkesson känner inte att man bara kan dra ett streck över vad som varit och låta udda vara jämnt. I en kommentar på Facebook skriver SD-ledaren att han ”är upptagen den dagen”.

Motiveringen Nobelstiftelsen lämnar till att man ändrat sig är att man i år bjuder in representanter för både Ryssland och Iran, vilket man inte gjorde förra året, och därför anser att man även kan inkludera SD-ledaren bland gästerna.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
564Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons