Hultqvist

Peter Hultqvist (S) hade fusklapp i sändningen. Foto: Faksimil SVT

Inrikes

”Total härdsmälta”: Försvarsministern Hultqvist kritiseras efter debatten med Åkesson

Publicerad 2/10/2021
Annons

På tisdagskvällen hade försvarsminister Peter Hultqvist (S) och Jimmie Åkesson (SD) bjudits in till SVT Aktuellt. Ämnet var den debattartikel Hultqvist nyligen publicerade där han kallade Sverigedemokraterna för ”grisar” och ondgjorde sig över SD:s påstådda högerextremism.

Hultqvists debattartikel i Dala-Demokraten som publicerades i slutet av januari har anmälts till JO. I artikeln jämför försvarsministern Sverigedemokraterna med nazisterna och det tyska 30- och 40-talet. Han menar att Moderaterna och Kristdemokraterna går en farlig väg då de försöker ”tämja” dessa krafter.

LÄS MER: Försvarsminister Hultqvist: Sverigedemokraterna är grisar

Till tisdagskvällens debatt tog Hultqvist med sig en fusklapp som han läste ur. Denna innehöll bland annat att enskilda Sverigedemokrater velat nominera Donald Trump till Nobels fredspris efter att han mäklat fred mellan Israel och ett flertal forna fiender.

–  Vi har att göra med ett parti som använder sig av retorik som ”välj sida”, ”förbered er för strid”. Sedan vill ett antal ledande Sverigedemokrater nominera Trump till Nobels fredspris. Och sen så pratar Åkesson om krig i riksdagen och i nästa valrörelse.

Fokusförflyttning

Åkesson menade att Socialdemokraternas låga utfall mot SD i själva verket handlar om att partiet vill flytta fokus från det samhälleliga misslyckande man dagligen kan se effekterna av, som skjutningar, elbrist och massdöden i covid-19.

Han uppmanade försvarsministern att höja sig i debatten och i stället prata sakpolitik.

– Jag förstår att du inte vill prata sakpolitik. Jag förstår att du skäms över alla misslyckanden som ni har bakom er. Men gör något åt dem istället för att hoppa på oss genom att dra ner debatten till denna extremt låga nivå, sa Åkesson.

”Total härdsmälta”

Omdömena blev inte nådiga efter debatten. På Twitter beskrevs försvarsministerns uppträdande bland annat som ”total härdsmälta”.

Moderatpolitikern Jag Ericson menar att Åkesson ”provocerade” motståndaren i debatten med sitt lugn:

Medan debattören och före detta ledarskribenten Mats Skogkär menar att Hultqvists insats var ”patetisk”:

Dock var det inte alla som blev besvikna på Hultqvist. Utrikesministerns man, LO-pampen Mats Ericson, tyckte tvärtom att Hultqvist ”gör slarvsylta” av Jimmie Åkesson. Tidigare uppmärksammade Samnytt honom i samband med att han hånade en mördad 60-åring som försökt att avstyra ett rån:

LÄS ÄVEN: Efter ”SD är grisar” – nu stödjer Hultqvist censur på sociala medier

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
596Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons