I en intervju med Aftonbladet lovar SD-ledaren att inte bara ta bort reduktionsplikten, även den kraftiga utbyggnaden av vindkraft ska hejdas. Men från energiministern låter det annorlunda.

Åkesson befinner sig på turné och budskapet är att det kommer ta tid innan Sverigedemokraternas politik kan genomföras fullt ut.

– Jag gissar att ni känner samma frustration som jag. Här har vi röstat, var femte väljare i landet har röstat på Sverigedemokraterna, så händer ingenting. Faktum är att jag känner så, säger han till åhörarna i Lyckeby.

LÄS ÄVEN: Energi- och miljöprofessor: Vindkraften inte hållbar

Det kommer att bli ännu värre innan det blir bättre, spår SD-ledaren.

– Det kommer ta lång tid att städa upp det som har skett i Sverige de senaste decennierna. Regeringen Reinfeldt har i högsta grad bidragit till att ställa till mycket av de problem vi ser idag. Det är ingenting som man förändrar på ett halvår. Det som har påbörjats nu är ju skiftet. Det vill säga att vi börjar dra viktiga politiska områden i en annan riktning.

När Tidöavtalet är uppfyllt kommer Sverige att ha den mest, eller näst mest, restriktiva migrationspolitiken i EU, lovar Åkesson. Andra punkter SD fått igenom är transitcenter för asylsökande och ett intensifierat arbetet för återvandring, exempelvis genom så kallade återvandringskontor.

Stopp för vindkraft

Till hösten ska regeringen presentera sin klimatpolitiska handlingsplan för vilken Sverigedemokraterna sitter med och förhandlar. Ifall regeringen vill fortsätta en storskalig utbyggnad av vindkraften kommer SD att försöka stoppa det.

– Ja. Vår ambition är att vi behöver ha planerbar kraft, vi behöver inte mer väderberoende kraft. Bygger vi ännu mer vindkraft får vi elda med ännu mer olja när det inte blåser, det är väldigt dålig utsläppspolitik.

LÄS ÄVEN: Erbjöds miljoner – säger ändå nej till vindkraftverk

Även när det gäller reduktionsplikten har man målet klart.

– Vi förhandlar om reduktionsplikten just nu. Jag ska få en återrapport senare i veckan kring hur den förhandlingen har gått. Sen får vi se var vi landar någonstans. Men vår utgångspunkt är noll.

Det som står i Tidöavtalet är att reduktionsplikten ska ner till EU:s miniminivå vid årsskiftet och Åkesson konstaterar att det inte finns några alternativa åtgärder kopplade till den överenskommelsen.

Energiministern anser annat

Medan Åkesson lovar att göra vad han kan för att motverka utbyggnaden av vindkraft låter det annorlunda från KD-ledaren Ebba Busch.

– Det är förhandlat och glasklart i Tidöavtalet, säger energiminister Ebba Busch som vill snabba på tillstånden för ny vindkraft.

SD ska bli störst

Efter nästa val ska Sverigedemokraterna sitta i regering, spår SD-ledaren.

– Vi ska vara det stora dominerande partiet i samhället, som Socialdemokraterna har varit. Och vi är på god väg.

LÄS ÄVEN: Regions satsning på vindkraft får pris: Värsta skatteslöseriet