Det blir inget nytt Tidöavtal efter nästa val och SD-ledaren själv siktar på att bli statsminister – i annat fall går partiet i opposition. Det är Jimmie Åkessons besked med tre år kvar tills Sverige går till val igen.

Jimmie Åkesson har sedan Tidöavtalets bildande hintat om att han ser det som en allt annat än ideal lösning och att det inte är något som kommer att leva längre än till nästa val. Han har också hintat om att han själv ser sig som en statsministerkandidat.

Till statsradion är SD-ledaren nu desto mer rakt på sak – inget nytt Tidöavtal och antingen blir han statsminister 2026 eller så går partiet i opposition.

– Vi har sagt att efter nästa val är vi antingen ett regeringsparti eller ett oppositionsparti, säger Åkesson.

– Den här lösningen som vi har i dag där vi är ett stödparti är en kortsiktig lösning.

LÄS ÄVEN: Kraftigt ökat stöd för Sverigedemokraterna – igen

I flera mätningar under den senaste tiden har Sverigedemokraterna gått starkt framåt och i vissa dessutom varit större än samtliga regeringspartier tillsammans.

– Nu är vi största parti i regeringsunderlaget, det är klart om den situationen fortsätter att gälla skulle det vara orimligt att inte räcka upp handen och säga att nu är det jag som ska bli statsminister.

L säger nej

Från Johan Pehrson och Liberalerna, som fick 2,3 procent i senaste opinionsmätningen, är det bittra tongångar efter Åkessons utspel.

– Liberalerna har ett enda besked och jag har inte stöd för något annat: vi ser inte framför oss att vi ska ingå i en regering med Sverigedemokraterna. Jag ser inte det framför mig, säger Pehrson till Göteborgs-Posten.

– Ja, han får se på sig själv hur han vill. Jag såg honom som AI häromdagen, talande arabiska.