I det senaste avsnittet av SVT:s intervjuprogram “30 minuter” var det Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkessons tur att få besvärliga frågor av kanalens nyhetsankare Anders Holmberg. Stor del av programtiden ägnades åt SD-ledarens utsikter att sitta i regering efter valet och invektivet “blåbrun” som nu flitigt används av de rödgröna för att insinuera att det är ett nazistiskt parti M och KD tänker sig ta stöd av för att få till stånd ett regeringsskifte.
På tisdagen kom en förelöpare till ett konservativt block som regeringsalternativ när SD, KD och M meddelade att man enats om en gemensam budgetmotion att utmana den sittande rödgröna regeringens budgetproposition med. En stridsyxa mellan V och C behöver grävas ned för att regeringens budget inte ska falla och en regeringskris utlösas.
Åkesson pekade på att de rödgröna partiernas och LO:s skrämselpropaganda om att det blir en löntagarfientlig politik och nedskärningar i den sociala välfärden motbevisas av de tre partiernas budgetmotion där SD fått igenom flera krav som tvärtom stärker och i andra fall bibehåller de nivåer i trygghetssystemen som gäller idag.
SD-ledaren var också nöjd med att ha fått igenom åtstramningar i migrationspolitiken som sänker invandringens kostnader och ger utrymme för satsningar på välfärden. M och KD har den senaste tiden retoriskt närmat sig SD i migrationspolitiken och den lagda budgetmotionen indikerar att man i motsats till tidigare låta ord följas av handling på området.
Åkesson menade också att de lyckade och smidigt genomförda budgetförhandlingarna mellan hans parti, M och KD visar att de tre partierna också kan regera tillsammans efter valet nästa år. Något sådant erkännande har dock inte kommit från Moderaternas Ulf Kristersson eller Kristdemokraternas Ebba Busch som fortsätter hävda att “det är uteslutet” att SD ska få sitta med i deras regering. Men man vill ändå ha SD:s riksdagsstöd som regeringsunderlag.
Enligt SD-ledaren är det SD:s “ambition” att partiet fullt ut ska sitta med i en trepartiregering efter valet med egna statsrådsposter. Han vill dock inte villkora sitt partis stöd med några krav i den riktningen. Tvärtom sade Åkesson att han tycker att besked i regeringsfrågan kan vänta till efter valet.
Den som lägger sin röst på SD riskerar således att få en regering bestående av partier och personer uteslutande från regeringen Reinfeldt, något som många SD-väljare kan ha stora problem med – de som lämnat Allianspartierna men i än högre grad alla socialdemokrater som gått till SD och aldrig röstat fram en borgerlig regering. Statsminister i den regeringen skulle bli Ulf Kristersson som tidigare förespråkade helt fri invandring.
Åkesson gick så långt i onsdagens intervju att inte ens om SD blir det största partiet i den aktuella trepartskonstellationen kommer han att kräva några statsrådsposter, än mindre den som statsminister. Det skulle i så fall vara ett unikt avsteg från hur svensk regeringsbildning i modern tid går till.
Alternativet om M och KD inte backar från sina nej till att låta SD sitta med i regeringen blir i så fall att man kopierar regeringen Löfvens lösningar med någon form av avtal – som brukar ges olika månadsnamn – med samarbetspartier utanför regeringen. Avtal av det slaget har samtidigt kritiserats hårt, inte minst av SD, för att ha lett till en av de mest dysfunktionella regeringarna i modern tid.
I regeringsekvationen finns eventuellt även Liberalerna med, förutsatt att de inte – som det mesta idag tyder på – får respass ur riksdagen. För två veckor sedan medverkade partiets ledare Nyamko Sabuni och deklarerade även hon att L inte tänker sätta sig i en regering med SD men att man gärna vill ha SD:s stöd för en “liberal” borgerlig regering efter valet i vilken hon även välkomnade Annie Lööf och Centern att sitta med.
“Blåbrun” och “nazistiska rötter” upptog stor del av programtiden
Med utgångspunkt i hur det hettade till i SVT:s senaste partiledardebatt när Miljöpartiets Per Bolund åter använde sig av begreppet “blåbrun” för att beskriva de allmänborgerliga partiernas samarbete med SD, kom nästa samtalsämne i onsdagens SVT 30 minuter att handla om Sverigedemokraternas rötter som partiets motståndare menar är nazistiska, medan partiets företrädare anser att dessa ägnar sig åt grova överdrifter.
Åkesson har tidigare tillstått att det vid Sverigedemokraternas tillblivelse på 1980-talet fanns en en handfull personer med nazistiska kopplingar. Dessa visades bild på och nämndes vid namn i programmet. Åkesson menade att de personerna för drygt 30 år sedan inte är relevanta för vad Sverigedemokraterna är för parti idag.
– Om man utifrån det här ska dra slutsatsen att ett regeringsunderlag med Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna är ett nazistiskt regeringsunderlag, så menar jag att man är fullständigt ute och reser.
Går man lite längre tillbaka i tiden finns uttalat rasistiska och även nazistiska åsikter i flera av de andra riksdagspartierna. De allra grövsta skrivningarna i den vägen i partiprogram hittar man hos en av Sverigedemokraternas idag argaste motståndare Centerpartiet. Åkesson påtalade i programmet att det i motsats till dessa partier inte funnits något dylikt i SD:s partiprogram, inte ens på den tiden då före detta nazister fanns med i partiets ledningsgarnityr.
Vänsterpartiets kommunistiska rötter och samröre med med kommunistiska diktaturer med många miljontals liv på sina samveten pågick fortfarande när SD bildades. Sverige regerades oavbrutet i över 40 år med kommunistpartiets aktiva stöd. Kritiker menar att Vänsterpartiet förtjänar betydligt hårdare kritik för sina rötter än SD. Ungdomsförbundet klargjorde helt nyligen att man fortfarande ser ett kommunistiskt samhälle som slutmålet och personer som kallar sig kommunister har framskjutna positioner inom bland annat media och kultursfären i Sverige.
Åkesson berättade också att den vitbok om partiets förflutna som det talats om en längre tid nu börjar ta form. Att det dragit ut på tiden beror enligt SD-ledaren på att det varit svårt att hitta någon statsvetare och forskare villig att åta sig uppdraget som partiets motståndare sedan inte kan avfärda med som partiet närstående och partisk. Utan att avslöja något namn sade Åkesson att man nu kontrakterat en sådan person.
Anders Holmberg nämnde att SD uteslutit cirka 300 personer ur partiet under en tid då de övriga partierna uteslutit en handfull vardera. Enlig SVT-ankaret visar detta att SD har betydligt större problem med extremister än andra partier. Åkessons svar var att man kan se precis tvärtom på siffrorna där SD utesluter de som inte hör hemma i partiet medan andra partier låter dem vara kvar. Han nämnde det omfattande problemet med islamister som tagit sig in i flera partier på senare tid, inte sällan med antisemitiska åsikter som inte står nazisterna efter.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.