Inrikes

Åkesson räknar med ett konservativt block: ”Så är utvecklingen”

Publicerad 12/1/2018
Annons

Under lördagen talade Sverigedemokraternas partiledare inför partiets lokalpolitiker. Åkesson berörde valframgången i riksdagen och i flera kommuner. Vidare förutspåddes framtiden där han på sikt räknar med att det bildas ett konservativt block med SD, M och KD.

Sverigedemokraterna håller under helgen en rikskonferens för kommun- och landstingspolitiker. Mötet är det första stora sedan valet och samlar omkring tusen personer i Aros kongresscenter i Västerås.

Under lördagsförmiddagen talade partiledare Jimmie Åkesson tillsammans med partisekreterare Rickard Jomshof om partiets valframgångar och framtidsutsikter.

Enligt Sverigedemokraternas egen sammanställning har partiet ökat sina mandat i kommunerna från drygt 1 300 till drygt 1 800. Partiet är störst i tolv kommuner och näst störst i 35 kommuner. I fyra kommuner är partiet med och styr och i dessa menar Åkesson att reformtakten kommer att vara hög.

Konservativt block framöver

I riksdagen tror SD-ledaren att Sverige kommer att se ett nytt politiskt landskap öppna sig, där riksdagen på sikt kommer att få ett konservativt block med SD, M och KD.

– Det är ingen slump att Moderaterna och Kristdemokraterna väljer att fokusera på just våra frågor när de ska försöka bilda en regering. Men om de pratar med oss kan vi garantera stöd, sade Åkesson.

Trots att Moderaterna vägrat samtala med Sverigedemokraterna, valde SD att rösta ja till Ulf Kristersson som statsminister. Anledningen är enligt Åkesson att Moderaterna redan nu närmar sig Sverigedemokraternas politik, samtidigt som Centerpartiet och Liberalerna närmar sig Socialdemokraterna.

– Även om Ebba Busch Thor (KD) och Ulf Kristersson sagt att de inte är intresserade av att bilda en sådan koalition, så kommer de att tvingas göra det, för så är utvecklingen, förklarade Åkesson.

Största hotet inifrån

Enligt partisekreterare Richard Jomshof är SD i ett helt nytt kapitel av partiets historia. Med framgångarna förtydligade han att mer uppmärksamhet riktas mot partiet och uppmanar därför medlemmarna att undvika interna konflikter samt att följa partiets kommunikationsplan.

– Vi måste hålla ihop och behandla varandra med respekt. Det största hotet mot oss själva är inifrån partiet, förklarade Jomshof.

SD röstar på M:s budget

Åkesson kommenterade även att SD högst sannolikt kommer att rösta på Moderaternas budgetmotion i riksdagen den 12 december.

– Jag ser väl egentligen ett problem med M:s budget och det är hur man hanterar a-kassan, säger Åkesson.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
644Demonstration mot svenskt WHO-medlemskap
Annons