Det var detonationer som gjorde att Nord stream 1 och 2 började läcka gas i svensk ekonomisk zon i Östersjön under måndagen förra veckan. Det säger kammaråklagare Mats Ljungqvist i ett uttalande.

Klockan 13:00 på torsdagen hävdes avspärrningarna kring de två läckorna på Nord stream 1 och 2. Den brottsplatsundersökning som pågått i området är avslutad.

Detonationer

Åklagarmyndigheten bekräftar nu det som misstänkts sedan förra veckan; att gasledningarna utsatts för attentat.

– Vi kan konstatera att det har skett detonationer vid Nord Stream 1 och 2 i svensk ekonomisk zon, som har medfört omfattande skador på gasledningarna, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist som leder förundersökningen i en kommentar.

– Brottsplatsundersökningen har stärkt misstankarna om grovt sabotage. Det har gjorts beslag på brottsplatsen och dessa ska nu undersökas. Det råder förundersökningssekretess och ärendet är mycket känsligt, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist som leder förundersökningen i en kommentar.

LÄS OCKSÅ: Polens förre utrikesminister om Nord stream-läckan: ”Tack, USA”

Åklagarmyndigheten, Säkerhetspolisen, Kustbevakningen och Försvarsmakten har samarbetat kring brottsplatsundersökningen, och Ljungqvist säger att det samarbetet fungerat ”mycket bra”.

– Det är en allvarlig händelse och det är ett styrkebesked att inblandade myndigheteter på bästa sätt fullgör sina respektive uppgifter, säger han.

LÄS ÄVEN: Svenska marinen patrullerade området kort innan gasläckorna uppstod

Kustbevakningen kvar

Även om avspärrningarna hävts och brottsplatsundersökningen avslutats, befinner sig Kustbevakningen fortfarande på platsen med fartyget KBV 002 Triton.

– Kustbevakningen fortsätter att följa läget i Sveriges havsområden, precis som vanligt. Vi fortsätter också med vårt biträde i förundersökningen i de delar åklagaren och Säkerhetspolisen begär, säger Kustbevakningens chef i beredskap, Mikael Furberg.

Dessutom finns ubåtsräddningsfartyget HMS Belos – den svenska flottans största örlogsfartyg – kvar på platsen.

LÄS OCKSÅ: Kustbevakningen kan ingripa mot Nord stream-inkräktare