eneroth-fu

Foto: IMF/Facebook

Inrikes

Åklagare inleder förundersökning mot Tomas Eneroth

Publicerad 11/30/2021
Annons

Chefsåklagare Maria Sterup inleder förundersökning om sexuellt ofredande mot infrastrukturminister Tomas Eneroth (S). Det skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande. Tillträdande statsministern Magdalena Andersson (S) väljer dock att ta sitt sexbrottsanklagade statsråd i försvar.
– Han har bett kvinnan om ursäkt, säger hon.

Det blev kanske inte den bästa starten för Sveriges första kvinnliga statsminister. Först tvingades hon förra veckan avgå redan sju timmar efter att riksdagen godkänt henne som ny regeringschef sedan samarbetspartnern Miljöpartiet hoppat av. Och idag, samtidigt som Magdalena Andersson presenterade sin nya regering för riksdagen och för media, inleddes en förundersökning om brott mot ett av hennes statsråd – infrastrukturminister Tomas Eneroth.

LÄS OCKSÅ: Magdalena Andersson avgår – efter sju timmar

Eneroth anklagas för att ha tagit en kvinna på rumpan under Socialdemokraternas kongress i Göteborg i början av månaden. Incidenten inträffade på ett hotellrum. Eftersom brottsmisstankarna gäller ett statsråd leds förundersökningen av chefsåklagare Maria Sterup vid Särskilda åklagarkammaren.

– Jag inleder förundersökning för att kunna hämta in ytterligare material och uppgifter i syfte att bedöma om det som har hänt kan vara fråga om brott, säger Maria Sterup i ett uttalande och vill inte vidare kommentera utredningen.

”Han har bett kvinnan om ursäkt”

Tillträdande statsminister Magdalena Andersson (S) fick i samband med regeringsförklaringen idag frågan från en journalist om den inledda förundersökningen mot Eneroth.

– Jag tycker att det är bra att frågan utreds. Jag är också väldigt stolt över att vara ordförande för ett parti där medlemmar tar upp sådana här händelser och ser att de utreds, svarade Andersson och fortsatte:

– Det finns ingen tvekan om vad som har hänt i det här fallet och Tomas Eneroth har bett kvinnan om ursäkt. Han är tydlig med att det var oavsikligt från hans sida, och jag ser ingen anledning att inte tro på det.

Sexbrottsdömd SD-topp

I sociala medier är det många som drar paralleller mellan misstankarna mot Tomas Eneroth och Sverigedemokraternas EU-parlamentariker Peter Lundgren som förra veckan dömdes för sexuellt ofredande av Göta hovrätt.

LÄS MER: Peter Lundgren (SD) döms för sexuellt ofredande

Sverigedemokraterna har fått kritik från vänsterhåll under rättsprocessen mot Lundberg och i samband med att den fällande domen avkunnades av hovrätten. En av kritikerna är Centerpartiets partiledare Annie Lööf som anklagat SD för att ha en ”sunkig partikultur”.

LÄS MER: Annie Lööfs attack på SD efter sexdomen: ”Sunkig partikultur”

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
826Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons