inte-hmf-paludan-feature

Faksimil/Youtube

Inrikes

Åklagare: Inte brottsligt elda koranen utanför ambassad

Publicerad 3/27/2023
Annons

Rasmus Paludan gjorde sig inte skyldig till brott när han i januari i år eldade upp koranen utanför Turkiets ambassad i Stockholm. Det säger åklagare Fredrik Ingblad.

En privatperson polisanmälde den dansk-svenske politikern för hets mot folkgrupp sedan han den 21 januari i år bränt den muslimska urkunden utanför turkiska ambassaden.

Den 12 mars lade emellertid åklagare Fredrik Ingblad, ämnesspecialist inom hatbrott vid åklagarkammaren i Västerås, ned anmälan och beslutade om att inte inleda förundersökning. Åklagaren skriver i sitt nedläggningsbeslut att ”den anmälda gärningen inte innefattar hets mot folkgrupp och inte heller något annat brott”.

– Kortfattat handlar detta om det är en del av yttrandefriheten att bränna en koran, och det krävs starka skäl att inskränka yttrandefriheten. Detta är grunden i Europakonventionen, säger åklagaren enligt DN.

Jagas av Malmöpolisen

Samtidigt som misstankarna mot Rasmus Paludan avskrivs i Stockholm jagas han i Skåne anklagad för hets mot folkgrupp, förgripelse mot tjänsteman och förolämpning. Bakgrunden är att han i april förra året eldade upp en koran på rastplats Skånegården i Malmö, en plats Malmöpolisen hänvisat honom till.

Det har spekulerats i att Malmöpolisen utsatts för påtryckningar eller av andra politiska skäl valt att utreda Paludan då det gått nästan ett år sedan koranbränningen. Koranbrännaren informerade om misstankarna via Expressen, och fick aldrig veta vad misstankarna förgripelse mot tjänsteman och förolämpning handlar om.

– Malmöpolisen är en islamiserad soptipp, har Rasmus Paludan tidigare kommenterat Malmöpolisens besked.

LÄS ÄVEN: Rasmus Paludan: ”Malmöpolisen är en islamiserad soptipp”

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
830Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons