Örebro tingsrätt. Foto: Arild Vågen.

Åklagare lägger ned åtal mot två bidragsbrottslingar: ”För dyrt”

9.8K Shares

En åklagare i Örebro har valt att inte åtala två personer som är misstänkta för bidragsbrott. Detta då han anser att det skulle vara för dyrt att driva fallet i tingsrätten.

Det är ovanligt att svenska åklagare väljer att inte åtala misstänkta brottslingar på grund av kostnaden för rättsprocessen. De två tilltalade i detta fall var misstänkta för en mindre del i en stor bidragshärva – och båda skulle förmodligen ha dömts till villkorlig dom, rapporterar SR. Nu slipper de straff.

De två personerna misstänks för att ha uppgett att de arbetat som personliga assistenter åt en 48-årig man med utomvästlig invandrarbakgrund som fejkat en svår neurologisk sjukdom som innebär ett omfattande assistansbehov.

Den huvudmisstänkte mannen i bidragshärvan har tillsammans med flertalet assistenter – samtliga med utomvästlig härkomst – lyckats lura försäkringskassan på mer än 15 miljoner kronor i assistansersättning.

Åklagaren Anders Persson menar att straffvärdet som skulle genereras inte kan motivera rättegångskostnaderna. Han säger att det inte är proportionerligt ur ett processekonomiskt perspektiv.

9.8K Shares

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.