orebro tingsratt

Örebro tingsrätt. Foto: Arild Vågen.

Inrikes

Åklagare lägger ned åtal mot två bidragsbrottslingar: ”För dyrt”

Publicerad 1/28/2020
Annons

En åklagare i Örebro har valt att inte åtala två personer som är misstänkta för bidragsbrott. Detta då han anser att det skulle vara för dyrt att driva fallet i tingsrätten.

Det är ovanligt att svenska åklagare väljer att inte åtala misstänkta brottslingar på grund av kostnaden för rättsprocessen. De två tilltalade i detta fall var misstänkta för en mindre del i en stor bidragshärva – och båda skulle förmodligen ha dömts till villkorlig dom, rapporterar SR. Nu slipper de straff.

De två personerna misstänks för att ha uppgett att de arbetat som personliga assistenter åt en 48-årig man med utomvästlig invandrarbakgrund som fejkat en svår neurologisk sjukdom som innebär ett omfattande assistansbehov.

Den huvudmisstänkte mannen i bidragshärvan har tillsammans med flertalet assistenter – samtliga med utomvästlig härkomst – lyckats lura försäkringskassan på mer än 15 miljoner kronor i assistansersättning.

Åklagaren Anders Persson menar att straffvärdet som skulle genereras inte kan motivera rättegångskostnaderna. Han säger att det inte är proportionerligt ur ett processekonomiskt perspektiv.

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
778Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons