En marockansk tjuv som blivit påkommen med att vid flera tillfällen stjäla varor från butiker i centrala Umeå döms inte till utvisning. Det har Umeå tingsrätt beslutat. Åklagare Perla Fares är missnöjd med domen och har överklagat den till hovrätten.
– Jag menar att tingsrätten gjorde en felaktig bedömning, säger hon till Samhällsnytt.

Det är i början av 2020 som en 64-årig marockansk kvinna reser till Sverige för att hälsa på sin dotter i Umeå. Tanken är att hon ska stanna hos dottern i en månad, och sedan återvända till sitt hemland. Men coronapandemin kommer emellan, och kvinnan kan därför inte resa tillbaka till Marocko som planerat. Istället stannar hon kvar i Sverige i nästan ett års tid.

Den 13 januari i år ertappas kvinnan, som nu hunnit fylla 65, med att stjäla en väska inne på Åhléns i centrala Umeå. Under utredningen framkommer det att det inte är första gången kvinnan stulit varor från butikerna i staden. Totalt misstänks hon ha stulit varor för närmare 9000 kronor vid tre olika tillfällen. Hon skyller på att hon är deprimerad och går på mediciner.

Den marockanska kvinnan grips, anhålls och häktas för stöld.

Åklagaren

Det blir den 27-åriga assistentåklagaren Perla Fares som får ansvar för åtalet mot den 65-åriga tjuven. Kvinnan döms för de tre stölderna till villkorlig dom, men Fares anser även att den 65-åriga kvinnan borde utvisas från Sverige för sina brott.

Umeå tingsrätt menar emellertid att 65-åringen inte begått ett tillräckligt allvarligt brott för att kunna utvisas från Sverige. Anledningen är att dottern är svensk medborgare, och att hennes mamma är en familjemedlem som det krävs särskilda skäl för att utvisa. 65-åringen utgör inte ett ”verkligt, faktiskt och tillräckligt allvarligt hot” för att kunna utvisas, skriver domstolen i sin dom.

Perla Fares är missnöjd med Umeå tingsrätts dom och håller inte med.

– Jag har överklagat domen avseende utvisningsfrågan, säger hon till Samhällsnytt och fortsätter:

– Jag menar att personen bör ha utvisats med förbud att återvända till Sverige i fem år. I och med att jag överklagat menar jag att tingsrätten gjorde en felaktig bedömning i just utvisningsfrågan.

Åklagaren Perla Fares pekar på Utlänningslagens kapitel 3A där det i andra paragrafen definieras vem som ska anses vara familjemedlem till en EES-medborgare. Hon menar att kvinnan, enligt lagen, inte kvalificerar sig som det, och därför kan utvisas utan att det krävs några speciella skäl. Hon anser att Umeå tingsrätt missförstått lagen.

– Det framgår av utlänningslagen vem som ska anses vara familjemedlem till en EES-medborgare. Där framgår det att det inte räcker med att vara en släkting i rakt uppstigande led, som det handlar om i det här fallet, utan släktingen ska även vara beroende av EES-medborgaren för sin försörjning, säger hon.

– Jag menar att dessa förutsättningar inte är uppfyllda i detta fall och att personen i fråga därmed inte ska anses vara familjemedlem till EES-medborgare enligt utlänningslagen.

Nämndemannen

Det är en enig tingsrätt som beslutar om att säga nej till att utvisa den marockanska tjuven. En av dem är Helen Östlund, som sitter som nämndeman i domstolen på ett SD-mandat. Helen Östlund är emellertid inte längre medlem i Sverigedemokraterna då hon tillsammans med flera andra SD-politiker uteslöts 2019, anklagad för att bedriva ”partiskadlig verksamhet”. Hon fortsätter dock att representera Sverigedemokraterna i tingsrätten.

När Samhällsnytt ringer upp Helen Östlund vill hon inte diskutera domen.

– Jag diskuterar aldrig mål. Aldrig, säger hon.

– Jag väljer att aldrig någonsin kommentera ett enskilt mål. Du får läsa det som står i domen helt enkelt. Överlag, rent generellt, så diskuterar man aldrig en överläggning. Jag har inte vikt ned mig eller på något vis varit skiljaktig, för då hade det stått där.

Östlund säger också att hon inte är intresserad av att veta att åklagaren överklagat domen i utvisningsdelen och hur överklagan stöds på utlänningslagen.

– Jag följer aldrig upp mina tidigare mål, för jag bryr mig aldrig om de har överklagar eller inte. Jag gör mitt jobb och sedan ska jag låta bli att gräva. Det är inte min grej att hålla på med det, säger Helen Östlund.

SE ÄVEN: SD beviljade asyl till afghansk mördare – nämndeman duckar frågor

Gillade du den här artikeln?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.