Christopher-Larsson-minaret
Inrikes

Den friande domen om ”hets mot folkgrupp” mot Christopher Larsson (SD) överklagas

Publicerad 2/13/2019
Annons

Åklagare Marie Lindström rapporteras ha överklagat domen i HMF-målet mot SD-politikern Christopher Larsson, för vilket han friades tidigare i år. ”Tycker att inlägget gått över gränsen” säger Lindström som motivering till överklagandet.

Med bara någon dag kvar av överklagningstiden lämnade åklagaren Marie Lindström in sin överklagan. Det var den 14 januari han friades men nu vill hon alltså att hovrätten prövar fallet.

– Min bedömning är att inlägget som Christopher Larsson lade ut på Facebook inte inbjuder till en saklig politisk eller religiös diskussion. Och jag hoppas att hovrätten gör en annan bedömning än tingsrätten och dömer honom till villkorlig dom och dagsböter, säger hon till BLT.

Anti-SD åklagare i hemlighet
Det framkom uppgifter i samband med åtalet som visade att den första åklagarens, kammaråklagare Bergström, objektivitetsplikt var åsidosatt.

I sociala medier har hon under 2017 delat material från sidan ”SD är lika med rasister”, däribland en film som likställer Sverigedemokraterna med nazismens framfart i Hitlers Tyskland. När SVT Blekinge ifrågasatte åklagarens objektivet i åtalet mot en SD-politiker, förklarade hon att hon ansåg agerandet vara i linje med hennes yrkesroll.

LÄS MER: BILDER: SD-hatande åklagare väckte åtal mot SD-politiker som kritiserade islamister

Men överåklagaren höll inte med utan ansåg att hon var jävig och bytte ut henne.

LÄS MER: Åtalade Sverigedemokrat för hets mot folkgrupp – är jävig

Istället tog hennes kvinnliga åklagarkollega, Marie Lindström, över ärendet. Blekinge Tingsrätt bedömde att inlägget inte var straffbart men åklagaren menar att det är fel och överklagar därför.

– Att döma den åtalade för hets mot folkgrupp anser jag inte är en inskränkning av yttrandefriheten, säger Marie Lindström till BLT.

På Facebook kritiserar Christopher Larsson överklagandet hårt och säger dels att han inte är förvånad eftersom de två kvinnliga åklagarna är kollegor men menar samtidigt att det är stort slöseri på skattepengar, med tanke på att brott såsom misshandel och våldtäkt ofta inte tas till rättegång:

https://www.facebook.com/stoffe.larssson/posts/10156494516453705

Litar du på att invandrings- och/eller islamistkritiker får rättvis behandling av svenskt rättsväsende?

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
576Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons