Abushi Shamse Kamal, som misstänks för grov våldtäkt och mordförsök på en nioårig flicka i Skellefteå för en dryg månad sedan, är straffmyndig. Det har åklagaren kommit fram till.

Enligt folkbokföringen fyllde Abushi, som kommer från Etiopien, 13 år samma dag som det brutala dådet begicks. Den uppgiften ifrågasattes tidigt av utredarna, vilket ledde till att det beslutades om en åldersbedömning.

LÄS ÄVEN: Fick permanent uppehållstillstånd en vecka innan brutala mordförsöket på flicka i Skellefteå

– Föräldrarna har i polisförhör förklarat att man av misstag angav fel födelsedatum för sonen när man kom till Sverige. Det verkar också vara något som man sedan påtalat för svenska myndigheter, säger kammaråklagare Irene Falk, tillförordnad förundersökningsledare, i en kommentar.

Medicinsk bedömning

Den etiopiske mannen har dessutom genomgått en medicinsk åldersutredning där hans tänder och handled röntgats. Resultaten från dessa undersökningar ”talar för att den misstänkte är 15 år eller äldre”, skriver Åklagarmyndigheten.

LÄS OCKSÅ: ”Midnatt, skottlossning, kidnapp” – Här rappar etiopiern i Skellefteå

– Eftersom resultaten från den medicinska ålderbedömningen bekräftar det som den misstänkte och hans föräldrar uppgett – att han är 15 år fyllda – så kommer vi i den fortsatta handläggningen utgå från denna ålder. Det misstag som verkar ha skett när han kom in i landet kommer således inte innebära att en lagföring är utesluten. Om bevisen mot honom är tillräckligt starka när utredningen är klar så kommer åtal att väckas, säger Irene Falk.

Bild från årskurs fyra

I sociala medier har senaste veckorna spridits en bild på Abushi som togs för några år sedan när han gick i årskurs fyra på Morö backe skola.

På bilden ser han äldre ut än övriga elever i klassen, vilket spätt på spekulationerna om att han idag borde vara äldre än 13 år.

Abushi Shamse Kamal. Foto: Privat

Allmänhetens misstankar bekräftas nu alltså av åklagaren.

En nyare bild på Abushi Shamse Kamal. Foto: Facebook

Flickan inte förhörd

Abushi Shamse Kamal är fortsatt misstänkt för grov våldtäkt och mordförsök. Fler tekniska analyser och förhör kommer att hållas.

LÄS ÄVEN: Åklagaren: Nioåriga flickan utsattes för grov våldtäkt

Den nioåriga flickan vårdas fortfarande på sjukhus och hon kommer sannolikt inte höras i utredningen.

– Bedömningen är att det inte vore förenligt med flickans bästa att försöka genomföra ett förhör med henne om det som hänt. De skador hon fått vid händelsen gör också att hennes förmåga att minnas och berätta om det inträffade kan förväntas vara låg. Vår förhoppning är istället att den övriga utredningen – vittnesförhör, medicinsk utredning och de tekniska analyserna – kommer kunna ge oss en tillräckligt klar bild av vad som hänt på platsen, säger Irene Falk.

LÄS MER: Vittnena mötte etiopiern i Skellefteå: ”Fattade på en gång att det var han”