linnea claeson
Inrikes

Aktivist utan juristexamen utsedd till årets jurist: ”Det känns roligt och lite busigt”

Publicerad 11/29/2018
Annons

När Dagens Juridik och Legally Yours för 15:e året i rad utser årets jurist blir det handbollsspelaren och aktivisten Linnéa Claeson som kammar hem priset. Motiveringen är bland annat att hon har ”ett enormt rättspatos”.

Claeson är bland annat känd för sitt Instagramkonto där hon lägger upp skärmdumpar på vad som påstås vara meddelanden från diverse män, inte sällan med olika typer av sexuellt innehåll. Hon är även kolumnist på Aftonbladet och hängiven feminist samt antirasist som uppmanat till att gömma illegala invandrare.

Hon är också känd för att med jämna mellanrum råka ut för olika sorters påstådda trakasserier på allmän plats – i somras ska hon exempelvis ha blivit antastad av en man på Södermalm i Stockholm med ”en nazistisk symbol kring halsen” som uppgett att han var ”en krigare och att han skulle åstadkomma stora saker”.

Tidigare vinnare av årets jurist har bland annat varit Clarence Crafoord, före detta vd för Centrum för rättvisa, och straffrättsprofessorn Madeleine Leijonhufvud.

– Det känns lite kontroversiellt om man jämför med dem som fått priset tidigare. Det känns roligt och lite busigt, säger Claeson till Aftonbladet.

– Vi diskuterade internt om vi skulle ta någon hänsyn till det, men kom fram till att det vore alldeles för formalistiskt. Linnéa Claeson har ett enormt rättspatos som genomsyrar hela hennes gärning och hon sätter in juridiken i ett sammanhang som rör våra mest grundläggande rättigheter, säger Stefan Wahlberg, chefredaktör för Dagens Juridik.

Vinnaren utses genom en webbomröstning.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
999”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons