Klarabergsgatan i Stockholm. Foto: Holger Ellgaard.

Akut polisinsats för att ’återta kvarteren’ i centrala Stockholm

➤ ”Något behövde göras för att återta marken och göra Klarakvarteren trygga för allmänheten och för dem som arbetar där”, säger Måns Gauffin, kommunpolis och biträdande polisinsatschef i lokalpolisområde Norrmalm.

De västra delarna av Klarabergsgatan, Klara kyrka och kyrkogården, Centralstationen och förbindelsegången till T-centralen i Stockholm har länge haft problem med öppen droghandel, öppet narkotikabruk, ordningsstörningar, ”ensamkommande” unga utan vårdnadshavare och andra utsatta unga.

Under våren och sommaren eskalerade situationen och beslut fattades om att göra en koncentrerad polisinsats i området.

Akutinsatsen har bland annat inneburit fler poliser på plats och samverkan med olika aktörer knutna till området. Man träffas en gång i veckan för att stämma av vad som skett sen sist.

Efter akutinsatsen uppger företagare och allmänhet att området nu blivit tryggare – dock anser gruppen att ordningsstörningarna på Vasagatan och på Centralstationen har ökat.

– Även om delar av brottsligheten kan ha flyttat på sig, kan brottsligheten totalt sett ha minskat, säger Måns Gauffin.

Insatsen pågår under en begränsad tid – vad händer sedan?

– Vi kommer inte att lämna platsen, men kan inte säga numerären på poliser. Det är också viktigt att behålla den här samverkansgruppen. Snart är det dags för julinsatsen i Stockholm city och då har vi stor nytta av att ha kontakt med varandra, säger Måns Gauffin.

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.