En svensk man som för första gången på 15 år uppsöker akuten på lasarettet i Helsingborg chockeras över upplevelsen. I en insändare till HD beskriver han sin upplevelse som ett besök i tredje världen.

Redan i entrén förvånas mannen av att den bevakas av en uniformerad vaktstyrka på tre man. Därefter beskriver han att väntrummet är överfullt, trots den pågående pandemin.

”I det lilla väntrummet satt det svårt sjuka människor blandat med tillsynes friska, utanför i korridoren låg och satt det patienter, många mycket gamla, förefallande svårt medtagna”, skriver han. Flera personer visar sig dessutom ha tvingats övernatta i korridorerna och väntrummet.

Mannen beskriver situationen som kaotisk och högljudd. ”En kakofoni av plågade skrik blandades med musik på hög volym från smartphones och hämningslösa, högljudda, konversationer över högtalartelefon på främmande språk”, skriver han och jämför upplevelsen med ett besök i tredje världen. Han säger att det smärtar att tänka på att gamla och svårt sjuka människor tvingas övernatta i denna miljö.

LÄS ÄVEN: Intensivvårdsplatserna tar slut – då skickar Sverige 120 respiratorer till Indien

Får ingen vård

I sex timmar väntar mannen utan att få någon vård. Till slut skriver han ut sig själv, utan att ha träffat någon läkare. Mannen hade åkt till akuten på inrådan av vårdcentralen efter känningar av kärlkramp.

I sin insändare kritiserar mannen hur våra skattemedel disponeras. ”Medan yrkeskriminella får miljonskadestånd för att de suttit inburade på häktet, försöker underbemannad personal i allt för små lokaler göra sitt bästa för att rädda människors liv i en hopplöst underfinansierad sjukvård”, skriver han.

Nedmonteringen av välfärden måste stoppas, menar mannen och manar samtidigt de politiska beslutsfattarna att göra vettigare prioriteringar.

LÄS ÄVEN: Tandläkare vägrar vårda svenska barn: ”Vi tar emot asylbarn”