Under ett pågående prio 1-larm var akuten i Helsingborg så överbelastad att inte en enda sjuksköterska befann sig i akutrummet. Eftersom det endast är sjuksköterskorna som har tillgång till all inlåst medicin på sjukhusen kunde inte läkaren ge någon medicinsk behandling till patienten förrän en sjuksköterska anlände.

Det var under midsommarnatten i år som en ambulans anlände till Helsingborgs akutmottagning under ett pågående prio 1-larm. Ett sådant larm innebär att patienten är livshotande skadad eller varit med om ett olycksfall.

– När jag hörde att det här hänt blev jag chockad och trodde faktiskt inte att det var på riktigt. Jag vill inte gå in på det enskilda fallet mer än att det var en patient som kom med ambulans och hade svår andnöd. Jag vet att läkaren stod själv med patienten en bra stund utan att kunna ge någon aktiv läkemedelsbehandling, säger Malin Ankardal, specialistläkare och ombud för Läkarföreningen, till SVT.

Ankardal har själv arbetat i akturummet på Helsingborgs lasarett.

”Vi har inga vårdplatser”

– Vi har under lång tid vårdat patienter i korridorer och har långa väntetider, det är förkastligt. Men inte lika farligt som att man i värsta fall kan komma in med ett hjärtstopp och stå utan behandling. Det här är ett symtom på att sjukhuset mår dåligt. Akuten kan inte lösa den här situationen, problemet är att vi inte har tillräckligt med vårdplatser, konstaterar hon vidare.

Akutchef Marcus Larsson varnade om den låga bemanningen redan före denna händelse – men menar att det inte finns något samband.

Akutmottagningen ska ha haft flera pågående larm samtidigt, och Larsson säger till SVT att akutrummet lämnades obemannat i några få minuter.

Sjukhuset ska nu utreda händelsen.

LÄS ÄVEN: Akuten i Helsingborg beskrivs som ett besök i tredje världen