En tunisisk migrant spårades upp av polishund efter ett våldtäktsförsök i Stockholm. Hunden misshandlades i samband med gripandet men åklagare mildrade trots omständigheterna gärningen till sexuellt ofredande och försatte mannen på fri fot. Han gav sig då på nästa offer – en 13-årig flicka på väg hem från skolan som utsattes för knivhot och en fullbordad våldtäkt. Tingsrätten vill inte utvisa på livstid.

Det var vid 04-tiden den 30 maj som en 22-årig kvinna var på väg hem från en fest och promenerade genom Tantolunden i centrala Stockholm. Hon kände sig plötsligt förföljd av en okänd man. Känslan visade ha fog för sig när Ala Eddine ”Aladdin” Guenichi, enligt egen utsago 24 år gammal, sprang ikapp henne.

LÄS ÄVEN: Ahmed släpade iväg och våldtog gråtande nioåring under knivhot: ”Ska döda din familj”

Aladdin greppade hårt tag i kvinnans kropp, hotade henne med knuten näve och började antasta henne samtidigt som han minst tio gånger upprepade att hon skulle sluta streta emot och orden, ”I wanna have sex with you!”

Kvinnan lyckades slita sig loss från den tunisiske medborgaren som invandrade till Sverige år 2016 och sedan dess förekommer i belastningsregistret för misshandel, narkotikabrott, olovlig körning och rattfylleri.

Vittnen i parken larmade polisen och hundförare Erik Karlsson anlände till platsen tillsammans med polishunden Izor. Hunden fick upp spår efter Aladdin som gömt sig i en buske.

När Izor påträffade den misstänkte våldtäktsmannen började han misshandla hunden med sparkar och slag. Hunden kämpade emot slagen och lyckades trots dessa hålla kvar Aladdin. För den insatsen utsågs Izor senare till ’Årets polishund 2020’.

Nedan bilder på Aladdin med sönderbitna kläder.

Åklagare försatte på fri fot

Aladdin greps på platsen misstänkt för försök till våldtäkt och blåljussabotage efter att ha misshandlat polishunden, men när jouråklagare Emma Olsson vid Södertörns åklagarkammare fick höra om fallet och skulle fatta beslut ansåg hon inte att det fanns tillräckliga skäl att häkta.

Den misstänkte våldtäktsmannen försattes därför på fri fot och Olsson mildrade dessutom rubriceringen av brottet till sexuellt ofredande. Blåljussabotaget i form av misshandel av polishunden var inget som Åklagarmyndigheten fann intressant att beivra överhuvudtaget.

Aladdin. Foto: Polisen

Knivhotade och våldtog 13-årig flicka

På fri fot skulle Aladdin vid 13-tiden den 2 september få syn på en 13-årig flicka vid Vårby centrum i södra Storstockholm som var på väg hem från skolan. Han förföljde flickan till lägenhetsfastigheten och överföll henne sedan med en kökskniv när hon var på väg in i hissen.

Köksknivar Aladdin misstänks ha tagit från jobbet. Foto: Polisen

Aladdin tvingade ned flickan i källaren samtidigt som han hotade att döda henne med kniven. Flickan beordrades ta av sig kläderna för att sedan få utstå en vaginal våldtäkt som pågick i uppemot tjugo minuter. Flickan vädjade till honom att sluta och försökte ta sig loss men lyckades inte.

Flickan berättar i polisförhör hur Aladdin skrattade medan han genomförde våldtäkten. I källaren säkrades senare Aladdins DNA som polisen kunde koppla till det tidigare våldtäktsförsöket i Tantolunden i slutet av maj.

Åklagaren: ”Ord stod mot ord”

Kajsa Hultqvist är den åklagare som lett utredningen om barnvåldtäkten i Vårby. I samband med det beslutade hon att även ta upp händelsen i Tantolunden och då ändra den tidigare åklagaren Emma Olssons mildrade bedömning om sexuellt ofredande och återigen rubricera brottet som våldtäktsförsök.

Samhällsnytt har talat med Olsson för att höra hur det kommer sig att hon beslutade att inte häkta Aladdin, varför hon mildrade brottsrubriceringen till sexuellt ofredande och hur hon ser på att mannen begick en barnvåldtäkt efter att hon släppt honom fri.

Varför försatte du den misstänkte våldtäktsmannen på fri fot efter gripandet?

– Det beror på hur bevisen ser ut. Här har jag bedömt det som ett ofredande. Han har tagit henne i armen och hon har tagit sig därifrån.

Han har greppat henne, slitit i henne och upprepat att hon ska sluta göra motstånd för att han vill ha sex med henne.

– Okej.

Vad är det som saknas för att rubricera det här som ett våldtäktsförsök?

– Det är en ord mot ord-situation. Det fanns inget vittne till händelsen vad jag vet i alla fall. Hon beskriver att hon är på väg hem, det är någon som går efter henne. Han frågar om cigarett. Han blir aggressiv. Han säger att han vill ha sex och tar i henne. Hon springer därifrån.

– Den misstänkte är också hörd och säger att han pratade med en tjej, tog tag i hennes arm men hon springer, han säger sig inte pratat om något sex eller att ha försökt hindra henne att gå från platsen. Han säger att det kommer en hund som han blir biten av och har inte förstått att det var en polishund utan att han bara försvarade sig mot hunden som bet honom.

– Det var ungefär uppgifterna jag hade till hands när jag tog beslutet på jouren. Då bedömde jag att det blev mer ord mot ord. Vad är det som har sagts mellan dem? Det är ingen som har hört det. Hur har han tagit tag i henne? Det var ingen som hade sett det.

Är det en försvårande omständighet att polishunden spårar upp mannen som gömmer sig en buske strax efter händelsen?

– Det kan ju vara vad som helst. En man tar tag i en arm på någon det kan ju vara vilket brott som helst. Det kan likväl vara ett försök att stjäla en handväska. Det kan vara ett försök att misshandla. Det kan vara ett ofredande. Det kan vad som helst egentligen.

– Hade han liksom puttat ned henne på marken och börjat slita och försökt få upp hennes byxor, ja då är saken helt annan. Det är det är ju svårt att missförstå det. Vad avsikten då är hos honom.

– Vad hans uppsåt och avsikter har varit fanns det ingen bevisning om den 30 maj. Då har jag ingen möjlighet att ha honom inlåst. Vi kan inte frihetsberöva alla personer som vi får samtal om på jouren. Jag måste kunna bedöma att jag ser en fortsättning på ärendet.

Mot bakgrund av att han nu dömts för barnvåldtäkt är nog allmänheten nyfikna på hur du resonerade när våldtäktsrelaterade brott ska leda till obligatorisk häktning.

– Jo men jag förstår det och jag förstår att du har ett scoop här liksom. Men det är så här det funkar för oss under jourtid. Vi har inte alla tillgängliga uppgifter då utan det här är ju uppgifter som tillkommit senare. Vad finns det för bevisning för våldtäktsförsöket?

Olsson uppger vidare att deras beslut som jouråklagare är helt i händerna på de poliser som ringer och rapporterar vad som har hänt. Detta eftersom de själva inte har tid att läsa några handlingar.

Aladdin. Foto: Polisen

Arbetade illegalt i landet

I rättshandlingarna finns ett utlåtande från Migrationsverket där det framgår att Aladdin har arbetat illegalt i Sverige. Enligt myndigheten har han inkommit med sin ansökan för uppehålls- och arbetstillstånd för sent men har trots detta fortfarande lyckats arbeta vidare.

Mildrade straffet – utvisas men får återvända

I polisförhör behöver Aladdin tolkhjälp på arabiska. I förhöret rörande sexuellt ofredande nekade han till brott.

När Aladdin sedan greps efter barnvåldtäkten i Vårby skulle han inledningsvis erkänna brott men påstod sig inte ha något minne eftersom han både hade druckit alkohol och tagit en okänd tablett. Vid rättegången ändrade sig Aladdin igen och nekade även till det brottet.

Åklagare Hultqvist yrkade att Aladdin ska straffas med fängelse i åtta år och därefter utvisning på livstid. Men det ansåg Södertörns tingsrätt var en för sträng påföljd trots att domstolen medger att hans brottslighet eskalerar och att barnvåldtäkten haft ”förnedrade inslag”.

Den 6 november meddelade rätten att Aladdin ska dömas för grov våldtäkt mot barn och försök till våldtäkt, vilket motsvarar fängelse i fem år och 10 månader men eftersom Aladdin också ska utvisas sänker man straffet till fem år.

Rätten vill inte följa åklagarens begäran att utvisa Aladdin på livstid utan ger honom istället möjlighet att återvända till Sverige om 15 år. Aladdin ska betala ett skadestånd till den våldtagna minderåriga flickan på 280 000 kronor och 25 000 kronor till kvinnan som utsattes för våldtäktsförsök. ’

LÄS ÄVEN: Migrant knivhotade och våldtog 13-årig flicka på väg till skolan: ”Han sa att jag var kvinna nu”