poo

Virusanalys av avloppsvatten.
Foto: Marco Verch / faksimil Youtube

Inrikes

Alarmerande höga virushalter i Stockholms avloppsvatten

Publicerad 2/27/2021
Annons

Att mäta virushalter i avloppsvattnet har visat sig vara en effektiv metod för att förutsäga hur många som kommer att insjukna i covid-19. Forskare säger nu att virushalterna i avloppsvattnet är rekordhöga och varnar för att det kommer avspeglas i antalet smittade under sportlovsveckan.

Data från reningsverken i Käppala, Henriksdal och Bromma visar på rekordhöga halter av viruset SARS-CoV-2 som orsakar covid-19, skriver DI. Zeynep Cetecioglu Gurol, forskare vid avdelningen Resursåtervinning på KTH, har analyserat halterna av viruset i avloppsvattnet. Hon uppmanar nu folk att vara ”extra försiktiga” under sportlovet.

– Virushalterna stiger snabbt nu. Vecka 4 var en varning, vecka 7 är alarmerande, säger hon till SVT.

LÄS ÄVEN: Vaccinationshaveriet fortsätter – två tredjedelar av vaccinen saknas

Avloppsvattnet avslöjar spridningen

Nysmittade personer utsöndrar viruset i både avföring och urin. Genom att mäta mängden virus i avloppsvattnet vid olika tillfällen kan forskare jämföra förändringarna och dra slutsatser gällande spridningen. Antalet nyinlagda patienter med COVID-19 ökade drygt två veckor efter att en tidigare topp uppmättes i avloppsvattnet, visar forskning vid Sahlgrenska universitetssjukhus.

– Mängden virushalter av covid-19 i avloppsvattnet har hittills relativt bra speglat utvecklingen av hur covid-19 sprids i samhället, säger Cecilia Williams, professor i bioteknologi från KTH. Hon arbetar på SciLifeLab med att analysera virushalter i avloppsvatten.

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
660Demonstration mot svenskt WHO-medlemskap
Annons