snö färdtjänst

Genrebilder. Foto: Diario de Madrid – II Convocatoria de Régimen Especial Eurotaxi

Inrikes

Äldre kvinna frös ihjäl efter sjukresa – taxibolaget frias i rätten

Publicerad 12/12/2019
Annons

I februari 2018 åkte en äldre kvinna sjuktaxi hem från ett läkarbesök. Hon lämnades ensam i snöstormen 15 meter från ytterdörren efter att hon sagt att hon inte behövde hjälp att gå in. Dagen därpå hittade sonen henne avliden i snön. Hon hade frusit ihjäl. Nu frias de ansvariga.

Det var snöstorm i Kramfors förra året när en äldre kvinna skjutsades hem med sjukresa från sitt läkarbesök. Efter att taxichauffören lämnat av henne och åkt iväg så lyckades hon inte ta sig in i huset. Morgonen efter hittades hon i snön.

LÄS ÄVEN: Taxichaufför lämnade multisjuk 77-åring ensam i mörker och oväder – avled i snödriva

Efter händelsen inledde polisen en utredning om vållande till annans död eftersom man ansåg att taxichauffören borde ha väntat kvar och sett till att kvinnan kom in i huset oskadd.

Kammaråklagare Marlene Forsman väckte sedan åtal för framkallande av fara för annan.

Huvudförhandlingarna inleddes i mitten av november i år. Taxichauffören som skjutsade hem kvinnan och två andra personer som är knutna till taxibolaget var åtalade.

Taxibolaget nekar till brott

Taxichauffören berättade inför rätten att kvinnan ska ha nekat hjälp att ta sig in. Alla tre åtalade förnekade brott.

Klockan elva på torsdagsförmiddagen förkunnade Ångermanlands tingsrätt sin dom. Alla åtalade frias, rapporterar SVT.

Tingsrätten menar att det finns oklarheter kring vad som hände strax efter att kvinnan blivit avsläppt. Enligt domen går det inte att fastställa exakt vad kvinnan dog av. SVT skriver att dödsfallet enligt rättsläkaren orsakats av sjukdom, framför allt en hjärtsjukdom, och att det inte kan avgöras hur pass mycket den låga temperaturen utomhus påverkade dödsfallet.

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons