Läkare sjukvård vård

Faksimil Facebook

Inrikes

Äldre kvinna sökte flera gånger vård för hosta men nonchalerades – avled av tuberkulos

Publicerad 12/28/2019
Annons

En kvinna i 60-årsåldern sökte flera gånger vård för hosta, svullen buk och gulfärgade ögonvitor men utan respons. Först flera månader senare röntgades kvinnan som hade tuberkulos och avled kort därefter.

LÄS ÄVEN: Funktionshindrad sökte vård för buksmärtor men nonchalerades – skickades hem och avled

Händelsen inträffade år 2017 i Sundsvall och kvinnan sökte först hjälp vid en hälsocentral med anledning av sina symptom. En remiss ska ha skrivits till specialistvården vid Sundsvalls sjukhus där läkare slog fast att kvinnan hade en allvarlig leversjukdom, rapporterar SVT.

Kvinnan bokades in på regelbundna kontroller hos sjukhuset men hennes hosta och den utspända magen fortsatte besvära och hon sökte vid flera tillfällen vård på egen hand. Vårdpersonal nonchalerade kvinnans oro med att det var leversjukdomen som orsakade hennes symptom.

Problemen fortsatte och kvinnan fick flera månader senare till slut genomgå röntgen. Det visade sig då att hon hade vätska i lungorna och läkarna satte in åtgärder. Ytterligare ett par månader senare när läkarna gjorde en ny röntgen upptäcker de även var i lungsäcken.

Regionen uppger bristande kommunikation

Bara ett år senare avlider kvinnan av tuberkulos. I en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg uppger Region Västernorrland att deras utredning visar att det funnits brister i kommunikation, journalsystemets struktur och provtagningsrutiner.

LÄS ÄVEN: Läkare missade hjärnblödning – skickade hem patient som avled

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1057Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons