covid-9873
Inrikes

Äldreboende avslöjas ljuga om att man höll friska åtskilda från covid-sjuka – slutade i dödsfall

Publicerad 4/29/2021
Annons

Verksamhetschefen på äldreboendet Sabbatsbergsbyn i Stockholm erkänner att man – tvärtemot vad som tidigare uppgetts och i strid med Socialstyrelsens rekommendationer – inte hållit friska åldringar åtskilda från de som insjuknat i covid-19 och låtit personal arbeta med båda grupperna.

Massdöden i covid-19 på äldreboenden i landet har varit en het politisk fråga den senaste tiden. Kritik har efter granskningar riktats mot en rad ansvariga på olika nivåer i samhället för att inte ha bedrivit verksamheterna på det sätt som borde ha gjorts för att minimera smittspridningen.

Nu framkommer ytterligare uppgifter om hur smittskyddsregler åsidosatts ute på äldreboendena. Under ett möte på Sabbatsbergsbyn i Stockholm som drivs av Attendo Care instruerar verksamhetschefen Petra Linde, ovetande om att hon blir inspelad, personalen att strunta i att följa Socialstyrelsens rekommendationer med hänvisning till att det skulle vara omöjligt.

– Vi kan inte springa och passa på folk, hörs hon säga på inspelningen.

Att föreskrifterna efterlevts och att man under pandemin övergått till så kallad kohortvård för att hindra smittspridning är något som Sabbatsbergsbyn tidigare skriftligt intygat till de boendes anhöriga. Avslöjandet nu indikerar att ledningen ljög när man påstod detta.

Förlorade båda sina föräldrar

Mia Grenes båda föräldrar, Kjell och Marianne, bodde båda på Sabbatsbergsbyns äldreboende. Båda är nu döda i covid. Mia har gråten i halsen när hon i en intervju med Sveriges Radio riktar hård kritik mot äldreboendet.

– Man har misslyckats totalt med att skydda mina föräldrar.

Efter avslöjandet har flera andra i personalen trätt fram och styrkt uppgiften om att någon kohortvård aldrig bedrivits och att den som hävdar det ljuger.

– Det är en rak lögn, konstaterar vårdbiträdet Stine Kristoffersen på en fråga från SR och huvudskälet till att det inte har skett uppges vara underbemanning.

Inte lögn eftersom man hade ”målsättning”

Verksamhetschef Linde som var den som mejlade ut information om kohortvård till de anhöriga vill inte kännas vid att hon skulle ha ljugit, detta eftersom man haft en sådan vård ”som målsättning”.

– Det var hela tiden vår målsättning att jobba så.

Linde säger vidare att ”det är jättetråkigt” om ”anhöriga upplever” att personalen inte arbetat på det sätt som hon som verksamhetschef uttryckt som sin målsättning. Enligt uppgift på Sabbatsbergsbyns webbplats har Attendo nu bytt ut Petra Linde. Verksamhetschef uppges nu i stället vara Ramona Ankarberg.

Vårdbolaget medger också i ett långt inlägg på hemsidan med anledning av SR:s reportage att man haft vad man kallar ”stora utmaningar” med att realisera den från myndigheterna påbjudna kohortvården på sina boenden.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
857Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons