En vårdtagare vid ett äldreboende i Jämtland var hungrig och bad därför personalen om en smörgås. Men ingen förstod svenska och kvinnan blev därför utan mat. Östersunds kommun som driver boendet skyller på hög sjukfrånvaro under rådande pandemi.

Det var på söndagen som den äldre kvinnan kontaktade sin gode man över telefon för att berätta hur hon inte kunde kommunicera med personalen eftersom ingen hade svenskkunskaper. Hon kände sig både förtvivlad och orolig.

LÄS ÄVEN: Hälften av personalen i äldreomsorgen talar inte svenska – har lett till livsfara för de gamla

Kvinnans gode man ringde därefter till äldreboendets personal i Östersund men då stod det klart att de inte hade någon som talade svenska.

– Så här får det inte gå till. Det är inte acceptabelt, säger kvinnans gode man till Östersunds-Posten.

”Finns ingen medicinsk säkerhet kvar”

Kvinnans gode man gav inte upp utan ringde vidare till en annan avdelning där någon förstod svenska. Det framgick då att kvinnans avdelning endast var bemannad med vikarier. Personal från den andra avdelningen kunde till slut gå över och ordna en smörgås till kvinnan.

– Det finns ju ingen medicinsk säkerhet kvar, säger kvinnans gode man.

Kommunen skyller på coronapandemi

Händelsen har anmälts till Börje Hoflin som är tillförordnad förvaltningschef i kommunen. Enligt Hoflin ska alla vikarier som kommunen anställer både behärska svenska i tal och skrift.

Han vill däremot inte uttala sig om händelsen eftersom det är ett enskilt fall. Hoflin hänvisar istället till rådande pandemi vilket gjort att kommunen under senare tid tvingats anställa fler vikarier med anledning av hög sjukfrånvaro.

Dåliga svenskkunskaper kan ha orsakat massdöd

I början av juli rapporterade Samhällsnytt hur Inspektionen för vård och omsorg (IVO) uppmärksammade att bristande språkkunskaper hos personal inom äldreomsorgen kan ha bidragit till bristfällig vård och därmed massdöd i covid-19.

Detta eftersom man inte lyckats få medarbetare att ta till sig skriftlig smittskyddsinformation. Istället har man försökt informera personalen med filmer.

Utbildningsminister Anna Ekström (S) har fått frågan om språkbrister inom äldreomsorgen. Hon avser inte utvärdera vilken roll detta har spelat in i massdöden vid landets äldreboenden eftersom det enligt henne är ”för tidigt att redan nu dra långgående slutsatser”.

Ekström tonar istället ned problematiken genom att byta fokus till att pandemin har visat att det behövs satsningar på äldreomsorgen. Men vad detta innebär mer konkret är oklart.

LÄS ÄVEN: Dåliga svenskkunskaper kan ha orsakat massdöd äldreboenden – regeringen vill inte svara

authorimage