rollator
Inrikes

Åldringar i 90-årsåldern rånade i Malmö

Publicerad 5/23/2020
Annons

På fredagseftermiddagen utsattes två män i 90-årsåldern för rån vid sina hem. Polisen ser likheter mellan de två fallen och misstänker att båda först blivit förföljda.

Det första larmet kom strax innan kl 15 då en man rånats på sin plånbok med våld i sitt trapphus i närheten av Slussplan i Malmö. Innan själva rånet ska en ensam gärningsman ha tagit kontakt med åldringen utomhus och sen förföljt sitt utvalda offer.

– Målsägande har befunnit sig utomhus vid ett parkområde i närheten. Där har gärningsmannen tagit kontakt med honom och försökt pracka på honom saker, vilket han avböjt och sedan lämnat. Han har inte märkt att han är förföljd. Men när målsägande är i sitt trapphus dyker samma man upp, säger Rickard Lundqvist vid polisens ledningscentral till Kvällsposten.

En dryg timme senare kom nästa larm. Även det gällde en man i 90-årsåldern som precis tagit ut pengar ur en bankomat och misstänks ha blivit förföljd till sin bostad på Värnhem. Åldringen ska sedan ha hållits fast så att rånaren kunde komma åt hans plånbok.

Särskilt utsatt grupp

– Det här handlar om åldringsbrott. Äldre personer anses som en särskilt utsatt grupp. Inte nog med att man har gett sig på en människa och avtvingat människan gods eller kontanter, man har även gjort det mot en särskilt utsatt grupp, säger Rickard Lundqvist.

Han påpekar också att våld använts i båda fallen.

Ingen gripen

Två anmälningar om rån har upprättats och även om fallen har likheter vet man inte om de har något samband.

Ingen misstänkt gärningsman har ännu gripits och polisen efterlyser tips och vittnesmål från allmänheten.

Även i Varberg utsattes en kvinna i 90-årsåldern för ett rån i sitt hem på fredagen.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1034”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons