aldre-par-skyddsutrustning-bild_cottonbro–vlada-karpovich-pexels

Bild: Cottonbro / Vlada Karpovich.

Inrikes

Åldringsbrottslingar utnyttjar coronakrisen – utger sig för att vara vårdpersonal på hembesök

Publicerad 11/17/2020
Annons

Systematiska brott mot äldre i deras hem är ett stort problem idag. Ligorna använder olika knep för att bereda sig tillträde till bostaden, där det senaste i raden är att utge sig vara vårdpersonal på hembesök relaterat till smittskyddsreglerna för covid-19.

Just nu opererar en bedragare i Norrbotten. En person utav sig för att vara skjukvårdare och ringde iklädd skyddsutrustning på hemma hos ett äldre par i Råneå älvdal. Paret anade dock oråd och släppte inte in bedragaren.

Denne är nu efterlyst av polisen och en varning har gått ut till allmänheten från Region Norrbotten. Polis och media lämnar inget signalement på den aktuella gärningspersonen, men polisen har tidigare kartlagt att åldringsbrott i huvudsak begås av ligor med romsk bakgrund, hitresta eller inhemska.

Rickard Stewén, som är säkerhetschef på Region Norrbotten, säger i en kommentar till SVT att man aldrig skickar ut vårdpersonal till någons bostad utan att första avtala tid. Han säger vidare att regionen ser mycket allvarligt på den här sortens brottslighet

– Att utnyttja människor som gör allt för att göra rätt, det är ett oacceptabelt beteende.

Rekommendationen till de äldre är att omedelbart stänga dörren om man fattar minsta misstanke om att den som ringer på inte är den vederbörande utger sig för att vara.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
432Regeringen lovade sänka skatten – höjde i stället med 30 procent
Annons