alejandro-feat
Inrikes

Alejandro misshandlade och dödshotade flickvännen – får tre månaders fängelse

Publicerad 8/10/2022
Annons

Alejandro kände sig kränkt över att hans flickvän ifrågasatte hans manlighet och supande. Därför misshandlade och dödshotade han henne. Trots tidigare dom för misogyna brott mot kvinnor stannar påföljden vid tre månaders fängelse efter straffrabatt. ”Ett hån” anser kvinnan och anklagar landets politiker för att Sverige idag inte är ett tryggt land för kvinnor att leva i.

Den 10 juni i år skulle 30-årige Alejandro Perez och hans svenska flickvän ge sig iväg på en bilsemester. Eftersom Alejandro inte kunde låta bli flaskan uppstod diskussion om hur körningen skulle fördelas. Flickvännen kommenterade att det var omanligt att supa på det sätt Alejandro gjorde. Att få sin manlighet ifrågasatt var inget som Alejandro kunde tåla. Därför misshandlade och dödshotade han henne.

Vid tillfället för misshandeln hade Alejandro bara varit ute i frihet ett kort tag som villkorligt frigiven. I oktober 2020 dömdes han för att i hemstaden Västerås ha bitit sin dåvarande flickvän i halsen, flera gånger sparkat henne i huvudet och i magen, skurit henne med rakblad, slagit henne upprepade gånger i ansiktet med knuten näve och slagit sönder hennes mobiltelefon. Vid hela 56 tillfällen bröt Alejandro mot det kontaktförbud han meddelats gällande kvinnan.

Letade ny flickvän efter misshandeln av den förra

Västmanlands tingsrätt valde dock att se milt på saken och nöjde sig med att döma Alejandro till 1 år och 6 månaders fängelse för kvinnofridskränkning. Påföljden innefattade även straff för olovlig körning. Enligt praxis om villkorlig frigivning när två tredjedelar av strafftiden har avtjänats släpptes Alejandro från fängelset redan efter ett år.

Nu var han på jakt efter en ny flickvän. Via Instagram hittade han en sådan i Uddevalla. Alejandro, som nu bosatt sig i Enköping, övertalade den nya kvinnan att låta honom flytta hem till henne. Snabbt föll Alejandro in i sitt tidigare beteende och började kontrollera henne, begränsa hennes frihet, förbjuda henne att ha manliga vänner med mera.

Misshandel och dödshot

Det utmynnade i juni i år i att Alejandro misshandlade också den nya flickvännen. Det stod nu klart att kriminalvården släppt ut honom i förtid för sina tidigare brott mot kvinnor trots att han inte var rehabiliterad. Han brände flickvännen med en cigarrett, lyfte iväg henne och kastade henne mot toalettstolen i badrummet, skallade henne och hotade henne till livet.

Därefter uppstod en kort stunds lugn. Men ett par timmar senare hade Alejandro hetsat upp sig själv till ett nytt tillstånd i raseri genom att tänka på den kränkning han ansåg sig utsatt för genom att få sin manlighet och sitt supande ifrågasatt. Alejandro letade rätt på en cigarrettändare med vilken han tänkte sätta eld på flickvännens hår. Han plockade även upp en bärbar dator i akt och mening att kasta den i huvudet på henne och frågade i samband med det: ”Tror du att du kommer härifrån levande?”.

Knivhot och cigarrettbränning

Flickvännen övervägde efter händelsen att lämna Alejandro men men vid ett annat gräl innan hon hunnit verkställa det beslutet blev Alejandro åter så arg vid en bilfärd att han grep tag i ratten när flickvännen körde och vred om den så att han var nära att orsaka en allvarlig trafikolycka. När flickvännen fick stopp på bilen knuffade Alejandro ut henne på vägen men ångrade sig sedan och hotade under skrik henne i stället med kniv för att få in henne i fordonet igen.

Flickvännen lydde och färden gick vidare till det lokala apoteket där Alejandro beordrade henne att stanna. Han försvann in i byggnaden för att hämta ut medicin och köpa smärtstillande. När han en stund senare kom ut fann han flickvännen sittande på en bänk och röka. Han slet cigarretten ur handen på henne och försökte fimpa den i hennes hand. Därefter hotade han på nytt att döda henne: ”Ditt huvud ska ligga utspritt på marken om du skakar på huvudet en gång till”.

Kan helt slippa fängelse

Alejandro tvingade åter in flickvännen i bilen. Där fick hon se på medan han injicerade sig själv med anabola steroider. Vid ett tidigare tillfälle hade han försökt spruta in liknande preparat i flickvännen medan hon låg och sov. Till slut lyckades hon fly ut ur bilen, stoppa en annan bil och förmå föraren att skjutsa henne till polisstationen.

Alejandro greps, anhölls, häktades och ställdes inför rätta. Den 2 augusti föll domen. Uddevalla tingsrätt väljer i likhet med Västmanlands tingsrätt tidigare, att se milt på Alejandros återfall i brott mot kvinnor. Påföljden för misshandel, olaga hot och vårdslöshet i trafik stannar vid fyra månaders fängelse, varav endast tre behöver avtjänas. Alejandro får även tillgodoräkna sig den tid han suttit häktad, varför det kan bli så att han släpps direkt utan att behöva sätta sin fot i fängelset.

I perioden mellan de två domarna har Alejandro valt att ändra sina förnamn från Marcos Alejandro till Jason Alexander. Det framgår inte om detta skett i syfte att försvåra för nya kvinnliga bekantskaper att upptäcka hans tidigare våldsbrott mot kvinnor eller med referens till den amerikanske skådespelaren med samma namn.

Tidigare brottsoffret skriver kritiskt

Efter att dom meddelats i målet har kvinnan han tidigare misshandlade författat en kritisk kommentar om hur hon ser på påföljden för Alejandro och på hur Sveriges lagstiftning påverkar tryggheten för kvinnor i landet. Hon riktar en uppmaning till riksdagens politiker att gå från prat till handling när det gäller lag- och straffskärpningar. Hon skriver:

Domen känns som ett hån, han avtjänade inte sin först dom på 18 månader utan fick komma ut tidigare och under sin villkorliga frigivning begår han samma brott igen. Det logiska borde vara att tiden han inte satt på första domen skulle läggas på den här domen och hårdare straff mot dessa män som systematiskt misshandlar, hotat, trakasserar kvinnor och återfaller i samma brott och han har redan brutit mot kontaktförbudet innan domen kom och har kontaktat offret via släkt från anstalt och bett offer att göra en tjänst för honom och hämta ut hans mobil från häktet.

Förövaren tar inte straffet eller kontaktförbudet på allvar för det blir inga konsekvenser. Vårt rättssystem kan inte ens skydda offret från förövaren när han sitter på anstalt. Det är ett stort misslyckande i mina ögon och dessa brister i systemet går att åtgärda snabbt men tyvärr har vi politiker som sitter i regeringen och tar inte sitt uppdrag på allvar.

För mig är Sverige ett land som inte är tryggt för kvinnor och barn utan det är förövarens land där deras rättigheter beskas mer än offret. Jag tycker det är pinsamt, inte för mig men för politikerna som misslyckats totalt med att skydda kvinnor och barn från våld och att vi behöver fly från våra hem.

Jag blev tvungen att fly från Sverige lämna familj, vänner och arbete så fort min förövare blev utsläppt från fängelset för jag visste att han skulle slå till igen och jag skulle inte vara trygg i Sverige och jag hade rätt bara det att han nu istället gav sig på ett nytt offer.

Politikerna behöver sluta debattera och börja agera!

Den nu aktuella domen kan laddas ned och läsas i sin helhet HÄR.
Den tidigare domen kan laddas ned och läsas i sin helhet HÄR.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons