Många politiker och proffstyckare i media har efter påskhelgens muslimska kravaller förordat inskränkningar i de grundlagsfästa medborgerliga fri- och rättigheterna för sådant som kan tänkas reta upp muslimer att ta till våld, exempelvis att bränna koraner. Artisten, entreprenören och samhällsdebattören Alexander Bard menar tvärtom att det behövs betydligt fler koranbränningar i Sverige.

Det är i en intervju med Sverigedemokraternas Youtube-kanal Riks som Bard utvecklar sina tankegångar om hatbrott som det nu från flera håll ställs krav på att koranbränning ska klassas som. Bard vill tvärtom att begreppet hatbrott helt fasas ut ur lagboken – hat är en känsla och en känsla är inget brott, det kan endast handlingar vara, förklarar han.

– Brott ska bestraffas hårt, men det ska inte finnas någon speciell kategori för vad jag har känt inför det jag har gjort. Känslor har inte i lagboken att göra och därför måste vi göra oss av med hatbrottsrubriceringen.

Den tidigare hårt kritiserade polisen Nadim Ghezale gick nyligen ut i media och krävde att koranbränning definieras som ett hatbrott. Detta för att skydda vad han kallar ”utsatta grupper”, det vill säga de som iscensatte påskhelgens kravaller.

– Herregud, det är vansinne på vansinne att en svensk polis säger det här, reagerar Bard och beskriver det som ”helt otroligt” att Ghezale efter det uttalandet fortfarande får ha kvar sitt jobb.

Att Ghezale och andra likasinnade inte förefaller kunna skilja på en människa och en trycksak menar Bard är oroande och förordar ett besök på ett sinnessjukhus för den som har sådana mentala problem. – ”då är man riktigt sjuk i huvudet”.

Bränna böcker ”viktig del av yttrandefriheten”

Bokbål associeras ofta med 30-talets nazister och andra antidemokratiska rörelser eller dystopisk fiktion som Ray Bradburys Fahrenheit 451. Bard menar tvärtom att bränna böcker utgör en viktig del av yttrandefriheten för att visa vad man tycker om något.

– Elda mer trycksaker, vi behöver fler koranbränningar, vi behöver bibelbränningar. Jag är själv författare – du får gärna gå och köpa Alexander Bards böcker och bränna dem om du vill. Det här är trycksaker och självklart ska man kunna elda upp trycksaker. Det är också en viktig del av yttrandefriheten att man kan visa sitt förakt för en visst text genom att elda upp den.

Bard slår vidare fast att den muslim som inte kan acceptera att Koranen inte är en helig bok för icke-muslimer utan bara en bok vilken som helst eller rentav en bok som man avskyr och som inte kan respektera andras rätt att elda upp ett exemplar av den, ”har inte i Sverige att göra”.

Se hela intervjun med Alexander Bard nedan där han bland annat även kritiserar hur Polismyndigheten, som har ett uppdrag att skydda yttrandefriheten, nu tvärtom inskränker den genom att neka demonstrationstillstånd. I Malmö har Polisen till och med själva på eget initiativ lämnat in en anmälan mot Paludan för hets mot folkgrupp.